27. КЊИЖЕВНИ КОНКУРС „МИЛУТИН УСКОКОВИЋ”

27. КЊИЖЕВНИ КОНКУРС „МИЛУТИН УСКОКОВИЋ”

На 27. Књижевни конкурс „Милутин Ускоковић“ за најбољу необјављену причу на српском језику, у организацији „Народне библиотеке Ужице“ пристигло је 112 приповедака из пера 74 аутора из различитих крајева: Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Немачке и Француске. Одлуку о додели награда и одабир приповедака за објављивање донео је жири у саставу проф. др Гојко Тешић – председник жирија, проф. др Славко Петаковић и проф. др Љиљана Костић.

Прва награда припала је Славици Гароњи из Новог Београда за приповетку Пашићева шест, мезанин десно, нежну и опору повест о судбини побуњене модерне жене која се у окошталом патријархалном времену дрзнула да мисли и бори за независност и стваралачку слободу.

Другу награду жири је доделио Александру М. Арсенијевићу из Београда за приповетку Икра и Кафка, наративу о тајни и загонетки и суровом свету пуном „отровног непребола“, наративу који потврђује да је прича вид борбе против смрти и заборава.

Трећу награду поделила су два аутора:

Жељко Марковић из Новог Сада, аутор приповетке Прозори у ноћи коју жири описује као  „наратив о судбини дошљака који су изгубили сваку везу са далеким завичајем, док је са местом у коме су живели никада суштински нису успоставили”;

Драгослав Ђуровић из Врњачке Бање, аутор  приповетке Веома необична, али потпуно истинита прича о Платоновом деди, ироничном и пародичном размишљању о савременом добу, уз веома вешто полемисање са прозаичношћу савременог образовања, живљења и, неретко, мисли, чија парадигма постаје опсесивно и несувисло трагање за подацима о Платоновом деди и његовом значају за културне и цивилизацијске тековине.

Приповетке  које ће се наћи у посебном броју часописа „ Међај“ су:

Врата  –  Јадранка Миленковић (Ниш)

Љубав и смрт Ставруле Самотрачке  – Александар М. Арсенијевић (Београд)

Жена коју је ујела змија – Милана Грбић (Београд)

Кратак прилог за бедекер чаробне долине или сасвим световна смрт на Свете Враче –  Саша Стојановић (Лесковац)

Раздвајање – Тихомир Стевановић (Младеновац)

Мали ноћни дијалози – Иван Лазић (Падеј)

Досије Ц – Јасминка Николић (Смедерево)

Народна библиотека Ужице се захваљује свим који су узели учешће на Књижевном конкурсу„Милутин Ускоковић“ за 2019. годину и упућује честитке ауторима чији ће радови бити објављени у посебном броју часописа „Међај“.

Презентацију награђених учесника конкурса „Милутин Ускоковић“ за 2019. годину можете погледати на Јутјуб каналу Народне билиотеке Ужице на адреси https://www.youtube.com/watch?v=zzz03_74oOc

 

shares
Skip to content