27. KNJIŽEVNI KONKURS „MILUTIN USKOKOVIĆ”

27. KNJIŽEVNI KONKURS „MILUTIN USKOKOVIĆ”

Na 27. Književni konkurs „Milutin Uskoković“ za najbolju neobjavljenu priču na srpskom jeziku, u organizaciji „Narodne biblioteke Užice“ pristiglo je 112 pripovedaka iz pera 74 autora iz različitih krajeva: Republike Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Nemačke i Francuske. Odluku o dodeli nagrada i odabir pripovedaka za objavljivanje doneo je žiri u sastavu prof. dr Gojko Tešić – predsednik žirija, prof. dr Slavko Petaković i prof. dr Ljiljana Kostić.

Prva nagrada pripala je Slavici Garonji iz Novog Beograda za pripovetku Pašićeva šest, mezanin desno, nežnu i oporu povest o sudbini pobunjene moderne žene koja se u okoštalom patrijarhalnom vremenu drznula da misli i bori za nezavisnost i stvaralačku slobodu.

Drugu nagradu žiri je dodelio Aleksandru M. Arsenijeviću iz Beograda za pripovetku Ikra i Kafka, narativu o tajni i zagonetki i surovom svetu punom „otrovnog neprebola“, narativu koji potvrđuje da je priča vid borbe protiv smrti i zaborava.

Treću nagradu podelila su dva autora:

Željko Marković iz Novog Sada, autor pripovetke Prozori u noći koju žiri opisuje kao  „narativ o sudbini došljaka koji su izgubili svaku vezu sa dalekim zavičajem, dok je sa mestom u kome su živeli nikada suštinski nisu uspostavili”;

Dragoslav Đurović iz Vrnjačke Banje, autor  pripovetke Veoma neobična, ali potpuno istinita priča o Platonovom dedi, ironičnom i parodičnom razmišljanju o savremenom dobu, uz veoma vešto polemisanje sa prozaičnošću savremenog obrazovanja, življenja i, neretko, misli, čija paradigma postaje opsesivno i nesuvislo traganje za podacima o Platonovom dedi i njegovom značaju za kulturne i civilizacijske tekovine.

Pripovetke  koje će se naći u posebnom broju časopisa „ Međaj“ su:

Vrata  –  Jadranka Milenković (Niš)

Ljubav i smrt Stavrule Samotračke  – Aleksandar M. Arsenijević (Beograd)

Žena koju je ujela zmija – Milana Grbić (Beograd)

Kratak prilog za bedeker čarobne doline ili sasvim svetovna smrt na Svete Vrače –  Saša Stojanović (Leskovac)

Razdvajanje – Tihomir Stevanović (Mladenovac)

Mali noćni dijalozi – Ivan Lazić (Padej)

Dosije C – Jasminka Nikolić (Smederevo)

Narodna biblioteka Užice se zahvaljuje svim koji su uzeli učešće na Književnom konkursu„Milutin Uskoković“ za 2019. godinu i upućuje čestitke autorima čiji će radovi biti objavljeni u posebnom broju časopisa „Međaj“.

Prezentaciju nagrađenih učesnika konkursa „Milutin Uskoković“ za 2019. godinu možete pogledati na Jutjub kanalu Narodne bilioteke Užice na adresi https://www.youtube.com/watch?v=zzz03_74oOc

 

shares
Skip to content