Гостовање Славимира Стојановића Футра

Гостовање Славимира Стојановића Футра

     У Народној библиотеци Ужице, 22. марта 2021. године, гостовао је Славимир Стојановић Футро, београдски графички дизајнер, креативни директор, илустратор и визуелни уметник. Аутор је аутобиографског романа „Девет“ и  серије илустрованих књига за децу Авантуре Синги Лумбе. На Београдском сајму књига 2017. године књига „Синги Лумба и Дрво чаробних оловака“ добила је награду за најлепшу дечју књигу. Главни „кривац“ за настанак овог серијала је ауторова ћерка Нађа која га је као мала инспирисала реченицом коју је користила у ситуацији када јој се хелијумски балон залепи за плафон: „Тата, синги лумба!“ што је значило „Тата, скини балон!“

          Добио је више од 300 међународних  и домаћих признања и награда у домену дизајна и адвертајзинга, као и награде УЕПС-а за животно дело. Радио је на пројектима за многе домаће и стране клијенте, међу којима су: Сони, Мишелин, Дурасел, Мерцедес-Бенз, Кока-Кола,  Лисца, Горење, Књаз Милош, Плазма…, али и Југословенско драмско позориште, Музеј примењене уметности у Београду, Музеј савремене уметности у Београду, Модерна галерија Љубљана, Културни центар Београда, Звездара театар и многи други. Славимир Стојановић Футро је између осталог и професор на Факултету примењених уметности у Београду.

            Гостовање аутора које је одржано у Библиотеци без присуства публике, због тренутне епидемиолошке ситуације, можете погледати  на Јутјуб каналу Народне библиотеке Ужице. Разговор са аутором водила је директорка НБУ Душица Мурић.

 

shares
Skip to content