Gostovanje Slavimira Stojanovića Futra

Gostovanje Slavimira Stojanovića Futra

     U Narodnoj biblioteci Užice, 22. marta 2021. godine, gostovao je Slavimir Stojanović Futro, beogradski grafički dizajner, kreativni direktor, ilustrator i vizuelni umetnik. Autor je autobiografskog romana „Devet“ i  serije ilustrovanih knjiga za decu Avanture Singi Lumbe. Na Beogradskom sajmu knjiga 2017. godine knjiga „Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka“ dobila je nagradu za najlepšu dečju knjigu. Glavni „krivac“ za nastanak ovog serijala je autorova ćerka Nađa koja ga je kao mala inspirisala rečenicom koju je koristila u situaciji kada joj se helijumski balon zalepi za plafon: „Tata, singi lumba!“ što je značilo „Tata, skini balon!“

          Dobio je više od 300 međunarodnih  i domaćih priznanja i nagrada u domenu dizajna i advertajzinga, kao i nagrade UEPS-a za životno delo. Radio je na projektima za mnoge domaće i strane klijente, među kojima su: Soni, Mišelin, Durasel, Mercedes-Benz, Koka-Kola,  Lisca, Gorenje, Knjaz Miloš, Plazma…, ali i Jugoslovensko dramsko pozorište, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Moderna galerija Ljubljana, Kulturni centar Beograda, Zvezdara teatar i mnogi drugi. Slavimir Stojanović Futro je između ostalog i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

            Gostovanje autora koje je održano u Biblioteci bez prisustva publike, zbog trenutne epidemiološke situacije, možete pogledati  na Jutjub kanalu Narodne biblioteke Užice. Razgovor sa autorom vodila je direktorka NBU Dušica Murić.

 

shares
Skip to content