Knjižica za stanovništvo gde lekara nema

Knjižica za stanovništvo gde lekara nema

Odnedavno je na sajtu NBU dostupna brošura „Uputstvo za lečenje i suzbijanje zarazne bolesti Španske Groznice” autora Dušana Stevčića, objavljena u Užicu 1918. godine.Kao jedini sačuvani primerak, deo je fonda retke knjige objavljene za vreme ratova a sada je dostupan stručnoj javnosti, ali i svim građanima koje interesuje ova tema.

Na prvoj strani autor Dušan Stevčić jednostavnim rečima ukazuje na njen sadržaj – „Knjižica je namenjena stanovništvu gde lekara nema”.

Istraživači koji su se bavili temom španske groznice kažu da je dragocena.

– U to vreme svuda u svetu su izlazila posebna izdanja i brošure koje su imale ulogu da informišu građane šta je to španska groznica, kako se prenosi, koje mere preduzeti da bi se zaštitili, kako se lečiti i samolečiti ukoliko lekar nije dostupan. Od građe štampane u to vreme na srpskom jeziku, osim sporadičnih novinskih tekstova, sačuvana je publikacija objavljena na Krfu odmah po proboju Solunskog fronta 1918. godine i plakat koji je izdat nešto kasnije u tek oslobođenom Kragujevcu. Brošura koju poseduje vaša biblioteka do sada nije bila poznata stručnoj javnosti – ispričao je za sajt NBU doktor Vladimir Krivošejev, muzejski savetnik Narodnog muzeja Valjevo i autor knjige „Epidemija španske groznice u Srbiji 1918.” (Novi Sad, Beograd, 2020), ali i rada „Posledice pandemije španske groznice u Užicu 1918” koji se može pronaći u najnovijem broju časopisa Istorijska baština (Istorijski arhiv Užice).

Životni put lekara Dušana Stevčića, čijom zaslugom je „Uputstvo za lečenje i suzbijanje zarazne bolesti Španske Groznice” i štampano, bio je veoma zanimljiv. Diplomirao je neposredno pred Prvi svetski rat, u kojem je kasnije angažovan kao rezervni vojni lekar. Sa vojskom je prešao preko Albanije da bi se po proboju Solunskog fronta njegova jedinica zatekla u Užicu.

– Bio je iz okoline Pirota, a regrutovan je u Moravičku diviziju. U Užicu, se po svemu sudeći, nije zadržao dugo, tu je boravio po oslobađanju Užica i u toku formiranja vojne bolnice. U tom periodu je i objavio brošuru, verovatno za lokalne potrebe, objašnjava Krivošejev.

Dušan Stevčić se od druge polovine tridesetih godina prošlog veka istakao kao političar i član Senata Kraljevine Jugoslavije.

 

Brošura je dostupna na sledećem linku:

https://drive.google.com/file/d/1wYDCqRekB_Bt0PmI9gdJNhgfuCEMiih4/view

shares
Skip to content