Будимо офлајн: Отворена изложба Војислава Станојчића

Будимо офлајн: Отворена изложба Војислава Станојчића

На платоу испред Народне библиотеке Ужице организована је изложба под називом „ОФФ ЛИНЕ” ужичког сликара Војислава Станојчића.

Старе тастатуре, каблови, кућишта и монитори, уместо да заврше у електронском отпаду, постали су део уметничких инсталација и експоната.  Сваки појединачни рад посвећен је некој теми или особи које симболишу свет модерних технологија и комуникација. Посетиоци су могли да виде мртву природу у старом, неупотребљивом монитору, као и радове Ghost town, Global warming и IT cunami. Посебно занимљиве су инсталације посвећене Џулијану Асанжу и Едварду Сноудену.
Изложбу је отворила историчарка уметности Катарина Доганџић Мићуновић.
– Већина нас овде није одрастала уз модерне комуникације и имамо отпор према њима, иако их користимо у свакодневном животу. Ова изложба је, на неки начин, Војов протест против савремене комуникације, иако су средства те комуникације, односно њени материјални трагови, управо медијум којим се он служи. На овим сликама, односно предметима, има врло мало боје, врло мало класичних ликовних средстава. Све то скупа представља снажан протест против друштвене стварности, рекла је Доганџић Мићуновић.
Ранији радови Војислава Станојчића били су инспирисани средњовековном хришћанском уметношћу.
Фотографије радова: Марија Станковић
– На први поглед изгледа да ова изложба представља један радикални прекид са Војовим претходним радом. Међутим, то није баш тако. На раду посвећеном Сноудену можете препознати најлепше домете византијског рељефа, док на неким другим видимо структуру и смиреност средњевековних рукописа. Запазила сам и низ утицаја историје уметности, пре свега реди мејда и поп арта. Он је желео да нам каже нешто ново и ово заиста јесте његов протест.
Аутор изложбе Војислав Станојчић свима нам је пожелео да мало више будемо офлајн, али не, како је рекао, у компјутерском и епидемиолошком, већ у животном смислу – да будемо присутни овде и сада.

Директорка Народне библиотеке Ужице Душица Мурић је честитала аутору на овој необичној изложби и рекла да је Библиотека спремна да отвори врата ка алтернативним видовима уметности.

shares
Skip to content