Budimo oflajn: Otvorena izložba Vojislava Stanojčića

Budimo oflajn: Otvorena izložba Vojislava Stanojčića

Na platou ispred Narodne biblioteke Užice organizovana je izložba pod nazivom „OFF LINE” užičkog slikara Vojislava Stanojčića.

Stare tastature, kablovi, kućišta i monitori, umesto da završe u elektronskom otpadu, postali su deo umetničkih instalacija i eksponata.  Svaki pojedinačni rad posvećen je nekoj temi ili osobi koje simbolišu svet modernih tehnologija i komunikacija. Posetioci su mogli da vide mrtvu prirodu u starom, neupotrebljivom monitoru, kao i radove Ghost town, Global warming i IT cunami. Posebno zanimljive su instalacije posvećene Džulijanu Asanžu i Edvardu Snoudenu.
Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Katarina Dogandžić Mićunović.
– Većina nas ovde nije odrastala uz moderne komunikacije i imamo otpor prema njima, iako ih koristimo u svakodnevnom životu. Ova izložba je, na neki način, Vojov protest protiv savremene komunikacije, iako su sredstva te komunikacije, odnosno njeni materijalni tragovi, upravo medijum kojim se on služi. Na ovim slikama, odnosno predmetima, ima vrlo malo boje, vrlo malo klasičnih likovnih sredstava. Sve to skupa predstavlja snažan protest protiv društvene stvarnosti, rekla je Dogandžić Mićunović.
Raniji radovi Vojislava Stanojčića bili su inspirisani srednjovekovnom hrišćanskom umetnošću.
Fotografije radova: Marija Stanković
– Na prvi pogled izgleda da ova izložba predstavlja jedan radikalni prekid sa Vojovim prethodnim radom. Međutim, to nije baš tako. Na radu posvećenom Snoudenu možete prepoznati najlepše domete vizantijskog reljefa, dok na nekim drugim vidimo strukturu i smirenost srednjevekovnih rukopisa. Zapazila sam i niz uticaja istorije umetnosti, pre svega redi mejda i pop arta. On je želeo da nam kaže nešto novo i ovo zaista jeste njegov protest.
Autor izložbe Vojislav Stanojčić svima nam je poželeo da malo više budemo oflajn, ali ne, kako je rekao, u kompjuterskom i epidemiološkom, već u životnom smislu – da budemo prisutni ovde i sada.

Direktorka Narodne biblioteke Užice Dušica Murić je čestitala autoru na ovoj neobičnoj izložbi i rekla da je Biblioteka spremna da otvori vrata ka alternativnim vidovima umetnosti.

shares
Skip to content