Омаж песнику Милану Порубовићу

Омаж песнику Милану Порубовићу

Књига „Омаж песнику Милану Порубовићу“ Рада Вучићевића представљена је 10. јуна у Народној библиотеци Ужице. Написана је у част угледног ужичког лекара, коме је поезија била велика љубав. Објавио је више од 20 збирки поезије међу којима су „Ноћ вилењака“, „Београдске легије“, „Ноћ младих Богова“, „Временар“, „Зла година“.

Милан Порубовић је рођен у Здравчићима 1935. године. Школовао се у родном селу, затим у Пожеги и у Ужицу, а Медицински факултет је завршио у Београду. У Општој болници у Ужицу био је познати лекар, специјалиста за плућне болести. Поред тога, бавио се кижевним радом више од 50 година. Објавио је преко 20 збирки песама, а написао је и две драме. Добио је прву награду за родољубиву поезију „Мишићев дукат“ 1998. године. Преминуо је 2019. године.

Милан Порубовић је одласком на Медицински факултет у Београду себе сврстао у београдску поетску школу која га је прихватила, јер је био истински мајстор лепе писане речи. Наступао је са својим песницима, савременицима у граду и његовој широј околинии, а потом на манифестацијама културе у читавој бившој Југославији. Убрзо, име Милана Порубовића је постало синоним за родољубиву и љубавну поезију, испричала је пред окупљеним поштоваоцима, пријатељима и родбином Рада Новаковић.

Омаж песнику Милану Порубовићу“ састављен је од 22 збирке песама међу којима су „Ноћ вилењака“, „Београдске легије“, „Ноћ младих Богова“, „Србијанци“, „Пријатељи“, „Мој поета“, Временар“, „Парови“, „Звездара“, „Да мене неко пита“ и многе друге. Његове књиге су део завичајних збирки ужичке и пожешке библиотеке, а заступљен је и у „Антологији ужичког песништва“ коју је Народна библиотека Ужице издала 2018. године.

На књижевној вечери представљена је видео презентација о књижевном раду Милана Порубовића. Поезију су говорили аутор Раде Вучићевић, водитељка програма Рада Новаковић, главни уредник Стеван Ђуровић и Миомирка Мима Саичић. Промоцији су присуствовали љубитељи поезије, Миланови пријатељи, сарадници и најближи чланови породице – супруга Вера и син Тихомир.

Раде Вучићевоћ о Милану говори, пре свега као о песнику љубави и родољубља, никако не дајући предност једној од ове две категорије.

Водећи рачуна да ни у чему не пренагли у односу на оно друго, касније, у стваралачкој тескоби, лирски опус проширује у дубину књижевних изазова, огледа се у дугим поемама, еповима, затим драмском писању, препуном дијалога, монолога, управног говора сваке врсте и драматургији сцене.“

Директорка НБУ Душица Мурић присетила се Милана Порубовића као редовног члана библотеке, за кога је из евиденције о корисницима знала да је лекар, а за кога је касније сазнала и да је песник. Први сусрет Рада Вучићевића и Милана Порубовића такође се збио у ужичкој библиотеци. Како се он одиграо може се прочитати већ на првим страницама књиге „Омаж песнику Милану Порубовићу“.

shares
Skip to content