Свечано обележен Дан библиотеке

Свечано обележен Дан библиотеке

Народна библиотека Ужице обележила је 165 година постојања.

„Као и сваке године, поносни смо на преко 6.000 чланова, више од 60.000 посета и преко 110.000 издатих књига на годишњем нивоу, као и на бројне књижевне вечери, изложбе и дечје креативне радионице кроз које су прошле стотине деце из нашег града. Као једна од пет најуспешнијих библиотека у пројекту Дигитални грађанин, НБУ награђена је вредном опремом која ће наше најмлађе чланове припремити за дигитално доба”, рекла је Душица Мурић, директорка НБУ.

Иако се у библиотекарству много тога променило од оснивања Ужичког читалишта  на  Преображење, 19. августа 1856. године, мисија библиотеке остала је иста:

„… да развија и унапређује услуге, увећава књижни и некњижни фонд, ради на заштити старе и ретке књиге, објављује дела из своје рукописне збирке, учествује у културном развоју локалне заједнице и својим програмима доприноси разноврснијој и квалитетнијој културној понуди”.


Народна библиотека Ужице је најстарија културна установа у граду, али и матична библиотека за све јавне, специјалне и школске библиотеке на територији Златиборског округа, којих је на крају 2020. године било 84. У фонду Библиотеке налази се око 180.000 књига, више од 500 наслова периодике, око 300 звучних књига као и богата збирка некњижне грађе, старе и ретке књиге.


Јубилеј запосленима у Народној библиотеци Ужице честитала је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и додала:

„Ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да у наредном периоду обезбедимо подршку за санацију и реконструкцију овог простора у коме се налази веома вредна књижевна грађа. Ради се на изради пројекта, а надамо се да ћемо заједничким снагама и уз помоћ ресорних министарстава успети да обезбедимо и неопходна финансијска средства.”

Заменица управника НБС Весна Стевановић у свом говору осврнула се на рад НБУ, као и на добру сарадњу између ове две институције.

„У Србији има библиотека које раде у бољим просторним условима, са већим бројем запослених, али упркос томе ужичка библиотека спада у ред напреднијих, бар у овом сегменту који се односи на развој аутоматизације библиотечке делатности и пратећих сервиса”, објаснила је Стевановић и подсетила да се НБУ прикључила у систем узајамне каталогизације 2004. године.

Угледни професор, књижевни критичар и есејиста др Гојко Тешић присетио се свог првог сусрета са библиотеком и година које је као гимназијалац провео у њој. За њега ужичка библиотека је светилиште у које је први пут ушао 1966. године.

„За неког ко је дошао из сеоске средине и у кући имао две књиге (Езопове басне и Нови завет), то је било откриће једног посве новог света. Између 1966. и 1970. године схватио сам колико је библиотека кључно опредељење за сваког оног ко крене, или путем уметности, или науке или религије. Дакле, све је ту, а умети пронаћи себе у том лавиринту је својеврсна уметност. Наравно, нећу рећи да сам сам себе пронашао, одавде сам кренуо. И проводио сам махом своје слободно време, од школе према стану, баш овде, у једној библиотеци која је у односу на све ово што је данас, била прилично скромна.”

Овај јубилеј био је и повод да захвалимо на верности својим најактивнијим читаоцима. Награђени су ученици основне школе Николина Перишић и Дамјан Ћук, студенткиња Ивана Богојевић, запослена Ивана Макањић и пензионер Слободан Зарић. Награде су добили и чланови огранка Севојно Анастасија Остојић, ученица основне школе и пензионерка Радмила Дамјановић.

У оквиру прославе отворена је изложба под називом „Чаробни свет књиге” на којој су представљени необични формати и библиофилска издања из фондова НБУ. Аутори изложбе су виши дипломирани библиотекари Биљана Ристовић и Драгана Ристановић.

Програм свечане академије водила је Анђа Бјелић, дипломирани библиотекар саветник. У музичком делу програма наступао је Жељко Димитријевић, а одломке из Устава читалишта прочитао је глумац Народног позоришта Ужице Дејан Максимовић.

shares
Skip to content