Књига за децу и родитеље

Књига за децу и родитеље

Како се у данашње време сачувати од бројних порока и остати психофизички здрав кључне су теме којима се бави књига „Тата, мама, ако ме волиш, прочитајмо!“ Промоција je одржана је у Народној библиотеци Ужице у оквиру обележавања Дана града.


Осмишљена као низ питања и одговора, књига је намењена и деци и родитељима, како би заједно читали о проблемима у одрастању и успешно их решавали. Млади могу сазнати, у које их невоље, неосетно, могу увући алкохол и наркотици. Осим тога, разјашњена су и значења одређених појмова, који су у честој употреби (на пример: Шта је никотин?).

Књигу су написали др Зоран Димитријевић и др Маја Лазић, учесници програма у превенцији поремећаја понашања, злоупотребе алкохола и психоактивних супстанци.

-Употреба алкохола и наркотика, поремећаји понашања, све нижа доња граница за ступање у интимне односе код девојчица, нежељене трудноће код малолетних девојчица са присутним сексуалним поремећајима и насиљем, уз свакодневно сагледавање даљег погоршања, одвеле су нас на пут да покушамо да помогнемо деци и родитељима, али и целокупном друштву. То смо учинили овом књигом која даје одговоре на питања деце и младих, од другог разреда основне до трећег разреда средње школе, испричао је на промоцији књиге др Зоран Димитријевић.

Др Маја Лазић, психијатар у ОБ Ужице и један од чланова тима Републичке комисије за борбу против наркоманије, објаснила је да ће на овај начин млади моћи да нађу праве информације,

-У књизи су веома једноставни, а са друге стране стручни  одговори на најчешће постављана питања од стране деце и младих, који неће морати да “гуглају” у мору информација како би добили ону праву и најбољу за њихов узраст, рекла је Лазић и додала да је алкохолизам код млађих особа у порасту и да они све раније почињу да пију.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић честитала је ауторима и рекла да је јавно здравље и здравље свих наших суграђана приоритет број један, у који градска власт улаже велике напоре и значајна финансијска средства.

Тата, мама, ако ме волиш-наслов је који управо гађа право у центар. Превенција и ментална хигијена почињу у детињству. Темељи за све у животу постављају се у породици из које се регрутују људи способни да раде и воле и као такви дају најбоље заједници којој припадају, навела је у рецензији доц.др Ивана Сташевић Карличић, председница Републичке стручне комисије за ментално здравље

-Свесни важности едукације најмлађих подржали смо и овај пројекат, јер желимо да сва наша деца буду здрава и усмерена на праве вредности, далеко од свих порока који угрожавају њихово здравље и животе, а непосредно и здравље и животе чланова породице. Са том намером градићемо игралишта и спортске терене, отварати омладинске клубове и стварати услове за квалитетно проведено време.

Издавач књиге „Тата, мама, ако ме волиш, прочитајмо!“ је Народна библиотека Ужице, а генерални покровитељ је Град Ужице. Књижевно вече водила је виши дипломирани библиотекар Бојана Маринчић.

shares
Skip to content