Knjiga za decu i roditelje

Knjiga za decu i roditelje

Kako se u današnje vreme sačuvati od brojnih poroka i ostati psihofizički zdrav ključne su teme kojima se bavi knjiga „Tata, mama, ako me voliš, pročitajmo!“ Promocija je održana je u Narodnoj biblioteci Užice u okviru obeležavanja Dana grada.


Osmišljena kao niz pitanja i odgovora, knjiga je namenjena i deci i roditeljima, kako bi zajedno čitali o problemima u odrastanju i uspešno ih rešavali. Mladi mogu saznati, u koje ih nevolje, neosetno, mogu uvući alkohol i narkotici. Osim toga, razjašnjena su i značenja određenih pojmova, koji su u čestoj upotrebi (na primer: Šta je nikotin?).

Knjigu su napisali dr Zoran Dimitrijević i dr Maja Lazić, učesnici programa u prevenciji poremećaja ponašanja, zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci.

-Upotreba alkohola i narkotika, poremećaji ponašanja, sve niža donja granica za stupanje u intimne odnose kod devojčica, neželjene trudnoće kod maloletnih devojčica sa prisutnim seksualnim poremećajima i nasiljem, uz svakodnevno sagledavanje daljeg pogoršanja, odvele su nas na put da pokušamo da pomognemo deci i roditeljima, ali i celokupnom društvu. To smo učinili ovom knjigom koja daje odgovore na pitanja dece i mladih, od drugog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole, ispričao je na promociji knjige dr Zoran Dimitrijević.

Dr Maja Lazić, psihijatar u OB Užice i jedan od članova tima Republičke komisije za borbu protiv narkomanije, objasnila je da će na ovaj način mladi moći da nađu prave informacije,

-U knjizi su veoma jednostavni, a sa druge strane stručni  odgovori na najčešće postavljana pitanja od strane dece i mladih, koji neće morati da “guglaju” u moru informacija kako bi dobili onu pravu i najbolju za njihov uzrast, rekla je Lazić i dodala da je alkoholizam kod mlađih osoba u porastu i da oni sve ranije počinju da piju.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević čestitala je autorima i rekla da je javno zdravlje i zdravlje svih naših sugrađana prioritet broj jedan, u koji gradska vlast ulaže velike napore i značajna finansijska sredstva.

Tata, mama, ako me voliš-naslov je koji upravo gađa pravo u centar. Prevencija i mentalna higijena počinju u detinjstvu. Temelji za sve u životu postavljaju se u porodici iz koje se regrutuju ljudi sposobni da rade i vole i kao takvi daju najbolje zajednici kojoj pripadaju, navela je u recenziji doc.dr Ivana Stašević Karličić, predsednica Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje

-Svesni važnosti edukacije najmlađih podržali smo i ovaj projekat, jer želimo da sva naša deca budu zdrava i usmerena na prave vrednosti, daleko od svih poroka koji ugrožavaju njihovo zdravlje i živote, a neposredno i zdravlje i živote članova porodice. Sa tom namerom gradićemo igrališta i sportske terene, otvarati omladinske klubove i stvarati uslove za kvalitetno provedeno vreme.

Izdavač knjige „Tata, mama, ako me voliš, pročitajmo!“ je Narodna biblioteka Užice, a generalni pokrovitelj je Grad Užice. Književno veče vodila je viši diplomirani bibliotekar Bojana Marinčić.

shares
Skip to content