Представљене две књиге позоришних стваралаца

Представљене две књиге позоришних стваралаца

Kњижевно вече посвећено позоришним ствараоцима организовано је као део пратећег програма Југословенског позоришног фестивала. Представљене су две књиге – Пут до позоришта, Небојше Брадића и Речник извођења и савременог позоришта, Патриса Пависа.
О књигама су говорили Бојан Муњин, позоришни критичар и селектор Југословенског позоришног фестивала, Зоран Хамовић, главни уредник издавачке куће Клио, Марина Миливојевић Мађарев, доктор театролошких наука и Никша Барлов, уметнички директор Рашких духовних свечаности.
Бојан Муњин: Небојша Брадић је човек који је уроњен у културу ове земље већ деценијама. Пред нама су његова искуства примарно као позоришног редитеља. То су текстови који имају искуствени, хронолошки и тематски низ. 
„Небојша Брадић је човек који разуме позориште изнутра и ми имамо разлога да му верујемо. Он то поверење није прокоцкао. Позориште тумачи стручно, а има потврду и у пракси. Дакле, није професор који је изучио историјске документе, већ је направио спону између праксе и теорије“, рекао је Хамовић.
О књизи „Речник извођења и савременог позоришта“ Патриса Пависа говорила је Марина Миливојевић Мађарев, доктор театролошких наука.
„Ова књига нам разоткрива каква је веза између извођења и савременог позоришта. Она је писана као речник, а може се читати и као добра интернет страница. Сваки појам који изаберете, одвешће вас до следећег и створићете слику, целину коју желите. То можете понављати колико год желите док не истражите оно што вас интересује. Ова књига не нуди одговоре, Патрис Павис поставља изазов, поставља питања“.
У програму је учествовао и Никша Барлов, уметнички директор Рашких духовних свечаности, које се одржавају још од 1993. године. Књига Небојше Брадића прва је у новој едицији која носи име ове манифестације.
 
shares
Skip to content