Predstavljene dve knjige pozorišnih stvaralaca

Predstavljene dve knjige pozorišnih stvaralaca

Književno veče posvećeno pozorišnim stvaraocima organizovano je kao deo pratećeg programa Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Predstavljene su dve knjige – Put do pozorišta, Nebojše Bradića i Rečnik izvođenja i savremenog pozorišta, Patrisa Pavisa.
O knjigama su govorili Bojan Munjin, pozorišni kritičar i selektor Jugoslovenskog pozorišnog festivala, Zoran Hamović, glavni urednik izdavačke kuće Klio, Marina Milivojević Mađarev, doktor teatroloških nauka i Nikša Barlov, umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti.
Bojan Munjin: Nebojša Bradić je čovek koji je uronjen u kulturu ove zemlje već decenijama. Pred nama su njegova iskustva primarno kao pozorišnog reditelja. To su tekstovi koji imaju iskustveni, hronološki i tematski niz. 
„Nebojša Bradić je čovek koji razume pozorište iznutra i mi imamo razloga da mu verujemo. On to poverenje nije prokockao. Pozorište tumači stručno, a ima potvrdu i u praksi. Dakle, nije profesor koji je izučio istorijske dokumente, već je napravio sponu između prakse i teorije“, rekao je Hamović.
O knjizi „Rečnik izvođenja i savremenog pozorišta“ Patrisa Pavisa govorila je Marina Milivojević Mađarev, doktor teatroloških nauka.
„Ova knjiga nam razotkriva kakva je veza između izvođenja i savremenog pozorišta. Ona je pisana kao rečnik, a može se čitati i kao dobra internet stranica. Svaki pojam koji izaberete, odvešće vas do sledećeg i stvorićete sliku, celinu koju želite. To možete ponavljati koliko god želite dok ne istražite ono što vas interesuje. Ova knjiga ne nudi odgovore, Patris Pavis postavlja izazov, postavlja pitanja“.
U programu je učestvovao i Nikša Barlov, umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti, koje se održavaju još od 1993. godine. Knjiga Nebojše Bradića prva je u novoj ediciji koja nosi ime ove manifestacije.
 
shares
Skip to content