Predstavljena knjiga „Sećanja i ljubavi“

Predstavljena knjiga „Sećanja i ljubavi“

Uz pesmu, gitaru i tamburicu sinoć je u Čitalištu Narodne biblioteke Užice predstavljena knjiga „Sećanja i ljubavi“ subotičkog kantautora Aleksandra Tokovića. Knjiga je svojevrsni vremeplov koji nas pesmama, crticama iz života, fotografijama, vodi kroz karijeru dugu 40 godina.

„Ovo je 11. promocija knjige i veoma mi je drago što sam ovde jer sam vezan za Užice i užički kraj. U ovom gradu doživeo sam izuzetno lepe trenutke, posebno u studiju Talija gde sam 1999. i 2001. godine kod mog prijatelja Nikole Pejovića snimao album Sećanja i ljubavi. Tema ove knjige su priče i pesme, i na neki način to je moja ilustrovana biografija. Neke od priča upravo govore o tom nezaboravnom druženju u vašem gradu“, rekao je Toković.

Nikola Pejović, muzičar i ton majstor iz Užica takođe se prisetio zanimljivih anegdota iz tog vremena.

,,Samo sa nostalgijom mogu da se setim tih lepih dana od pre 20 godina. Iskreno da vam kažem, ja sam Aca bio potcenio. S obzirom da čovek dolazi iz Subotice, očekivao sam nekog panonskog mornara sa gitarom, a kada sam ga ugledao na stepenicama, zbog njegove visine, pre sam pomislio da je Crnogorac. Šalu na stranu, ono što mi je drago je to da i sada kada slušam te kompozicije one sjajno zvuče“, ispričao je Pejović i dodao da u Tokovićevim pesmama prepoznaje uticaj muzičara koji su veoma važni za jugoslovensku pop muziku kao što su Kornelije Kovač i Gabor Lenđel.

Književno veče pripremila je i vodila bibliotekarka Bojana Marinčić.

„Knjiga „Sećanja i ljubavi“ je memoarsko delo, svojevrsni vremeplov koji nas vodi kroz autorov život i rad od kupovine prve crvene gitare, zatim nastupa u emisiji Znanje-imanje i pobedu u Sivcu sa Slavicom Raguž na Festivalu akustičarske muzike. Čitaocima će biti zabavne anegdote o poznatima, a akter jedne od njih je Bora Čorba“, navela je Marinčić.

Ona je dodala da je Tokovićev posao uvek bio vezan za kulturu i da se u svom radu trudio da podstakne mlade i neafirmisane umetnike.  Osnivač je likovne kolonije namenjene mladima, zatim Festivala „Ljubavi i vina“, kao i Srpsko-ruskog društva.

 

shares
Skip to content