Отворена изложба дечјих радова ,,Мој омиљени књижевни лик”

Отворена изложба дечјих радова ,,Мој омиљени књижевни лик”

На Дечјем одељењу Народне библиотеке Ужице додељене су награде меморијалног ликовног конкурса ,,Мој омиљени књижевни лик” посвећеног библиотекарки Ратки Вучковић. Том приликом отворена је изложба свих дечјих радова, којих је ове године пристигло 255.

Прву награду освојио је Коста Шуњеварић, ученик првог разреда ОШ „Алекса Дејовић“ – ИО Злакуса који је насликао Пинокија. Друга награда припала је Виктору Славујевићу, ученику трећег разреда ОШ „Стари град“ (за књижевни лик „Госн Пингвин“), док је треће место заузела Ђурђа Антић, ученица другог разреда ОШ „Душан Јерковић“ (за књижевни лик „Црвенкапа и вук“).

Коста, Виктор и Ђурђа насликали су своје омиљене књижевне ликове: Пинокија, Госн Пингвина и Вука и Црвенкапицу

О победничким радовима одлучивали су академски сликари Маријана Ћурчић и Урош Звиздић и библиотекарка НБУ Јасмина Луковић. У име жирија учеснике конкурса је поздравила Маријана Ћурчић.

,,Јако је било тешко одлучити који су радови најбољи, јер су сви веома добри. Ученицима желим да поручим да треба даље да раде и да се баве уметношћу јер им она може донети  много тога забавног у животу”.

Директорка НБУ Душица Мурић је подсетила да се овај ликовни конкурс одржава пре свега у част колегинице Ратке Вучковић, која је читав радни век провела у раду са децом.

,,Организацијом једног оваквог конкурса хтели смо да одамо признање нашој колегиници Ратки Вучковић и да сачувамо сећање на њу и допринос који је оставила, не само у раду Дечјег одељења, већ и целе установе. Овај конкурс, осим меморијалног има и едукативни карактер. Поред ликовних способности желимо да подстакнемо и развој читалачких навика код најмлађих, јер је важно да почнемо да их негујемо веома рано”.

Ликовни конкурс ,,Мој омиљени књижевни лик” одржава се трећу годину заредом, а ове године приспело је највише радова до сада. Сви заинтересовани изложбу могу погледати до краја децембра 2021. године.

Захваљујемо ученицима и њиховим учитељима на раду, труду, машти и дружењу!

 

 

 

 

 

 

 

shares
Skip to content