Otvorena izložba dečjih radova ,,Moj omiljeni književni lik”

Otvorena izložba dečjih radova ,,Moj omiljeni književni lik”

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke Užice dodeljene su nagrade memorijalnog likovnog konkursa ,,Moj omiljeni književni lik”posvećenog bibliotekarki Ratki Vučković. Tom prilikom otvorena je izložba svih dečjih radova, kojih je ove godine pristiglo 255.

Prvu nagradu osvojio je Kosta Šunjevarić, učenik prvog razreda OŠ „Aleksa Dejović“ – IO Zlakusa koji je naslikao Pinokija. Druga nagrada pripala je Viktoru Slavujeviću, učeniku trećeg razreda OŠ „Stari grad“ (za književni lik „Gosn Pingvin“), dok je treće mesto zauzela Đurđa Antić, učenica drugog razreda OŠ „Dušan Jerković“ (za književni lik „Crvenkapa i vuk“).

Kosta, Viktor i Đurđa naslikali su svoje omiljene književne likove: Pinokija, Gosn Pingvina i Vuka i Crvenkapicu

O pobedničkim radovima odlučivali su akademski slikari Marijana Ćurčić i Uroš Zvizdić i bibliotekarka NBU Jasmina Luković. U ime žirija učesnike konkursa je pozdravila Marijana Ćurčić.

,,Jako je bilo teško odlučiti koji su radovi najbolji, jer su svi veoma dobri. Učenicima želim da poručim da treba dalje da rade i da se bave umetnošću jer im ona može doneti  mnogo toga zabavnog u životu”.

Direktorka NBU Dušica Murić je podsetila da se ovaj likovni konkurs održava pre svega u čast koleginice Ratke Vučković, koja je čitav radni vek provela u radu sa decom.

,,Organizacijom jednog ovakvog konkursa hteli smo da odamo priznanje našoj koleginici Ratki Vučković i da sačuvamo sećanje na nju i doprinos koji je ostavila, ne samo u radu Dečjeg odeljenja, već i cele ustanove. Ovaj konkurs, osim memorijalnog ima i edukativni karakter. Pored likovnih sposobnosti želimo da podstaknemo i razvoj čitalačkih navika kod najmlađih, jer je važno da počnemo da ih negujemo veoma rano”.

Likovni konkurs ,,Moj omiljeni književni lik” održava se treću godinu zaredom, a ove godine prispelo je najviše radova do sada. Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do kraja decembra 2021. godine.

Zahvaljujemo učenicima i njihovim učiteljima na radu, trudu, mašti i druženju!

 

 

 

 

 

 

 

shares
Skip to content