Objavljena „Bibliografija časopisa Međaj (1981−2020)”

Objavljena „Bibliografija časopisa Međaj (1981−2020)”

Nedavno je iz štampe izašla publikacija „Bibliografija časopisa Međaj (1981−2020)” povodom četrdeset godina izlaženja časopisa. Autori su bibliotekari Biljana Ristović i Gordana Bacotić.

Bibliografija obuhvata sve priloge objavljene u časopisu u periodu od 1981. do 2020. godine, odnosno 2128 bibliografskih jedinica. Bibliografiju prate tri registra: Registar naslova (popis svih naslova), Imenski registar (popis usvojenih odrednica za sve autore, sa uputnicama za ostale oblike imena) i Predmetni registar (popis svih predmetnih odrednica).

Posebna pažnja posvećena je istorijatu časopisa, njegovom pokretanju i prvom broju, kao i urednicima, rubrikama, tematskim brojevima, autorima i ilustratorima. Praćene su promene koncepcije i vizuelnog identiteta zavisno od uređivačke politike. Detaljno je prikazan istorijat Konkursa „Milutin Uskoković”. Ovi podaci nalaze se u uvodnom delu Bibliografije i prilozima sa tabelama.

Međaj: časopis za književnost, umetnost i kulturupočeo je da izlazi 1981. godine u Užicu. Izdavanje časopisa pokrenula je Samoupravna interesna zajednica kulture opštine (SIZ) i Narodna biblioteka „Edvard Kardelj” (danas Narodna biblioteka Užice), koja je od 2003. godine jedini izdavač.

Iako u Međaju dominiraju zavičajne teme i autori, časopis prevazilazi lokalne okvire i daje širu sliku srpske književnosti, kulture i umetnosti u epohi sa prelaza iz 20. u 21. vek, obuhvatajući autore i dela čiju je vrednost vreme potvrdilo, ali i one koji nisu u potpunosti ostvarili svoj potencijal.

„Bibliografija časopisa Međaj (1981-2020)” objavljena je kao tematski broj časopisa Međaj, uz finansijsku podršku Grada Užica.

Kompletan broj dostupan je u digitalnom izdanju na linku:

file:///C:/Users/Korisnik/AppData/Local/Temp/Z_ZC_Medjaj_2021_b117.pdf

shares
Skip to content