Seminar za školske bibliotekare Zlatiborskog okruga

Seminar za školske bibliotekare Zlatiborskog okruga

Školski bibliotekari iz Sjenice, Požege, Arilja, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i Užica prisustvovali su akreditovanom stručnom seminaru „Stručni bibliotečko-informacioni rad u školskoj biblioteci – vođenje bibliotečke statistike u skladu sa nacionalnom zakonskom regulativom i međunarodnim ISO standardima za bibliotečku statistiku – tehnička obuka za korišćenje nove on-line aplikacije MBS“. Seminar je održan 27. decembra 2021 u Narodnoj biblioteci Užice a realizatori su bili Marina Mitrić (Narodna biblioteka Srbije), Nataša Antonijević (NB „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo) i Ilija Smiljanić (Narodna biblioteka Užice).

U uvodnom delu, Smiljanić je govorio o tome koliko je važno voditi bibliotečku statistiku i evidentirati stanje. Na osnovu dobijenih statističkih podataka, kasnije mogu da se planiraju i preduzimaju koraci koji će poboljšati bibliotečko – informaciono poslovanje. 

Centralna tema seminara je bila nova onlajn MBS baza. Predavači Nataša Antonijević i Marina Mitrić su na praktičnim primerima pokazali kako se ona koristi i kako individualno popuniti izveštaj o bibliotečko-informacionom poslovanju.

Po završetku osnovnog dela predavanja, školski bibliotekari su postavljali pitanja u vezi sa svakodnevnim nedoumicama sa kojima se susreću u radu. Seminar je organizovala Matična služba Narodne biblioteke Užice u saradnji sa Društvom školskih bibliotekara uz podršku Ministarstva kulture RS.

shares
Skip to content