Промоција књиге „Богословље Достојевског”

Промоција књиге „Богословље Достојевског”

У Народној библиотеци Ужице представљена је књига свештеника Стевана Стефановића „Богословље Достојевског” . На промоцији су, осим аутора, говориле професорка српског језика и књижевности Биљана Ваљаревић и Данијела Вулићевић, писац и библиотекар.
Ужичкој публици било је занимљиво када је аутор описао шта га је то инспирисало да се посвети анализи дела једног од највећих писаца светске књижевности.
,,Ја сам можда био осми разред и читао сам разне књиге, али ни једна ми се није свиђала. То је излуђивало моју мајку која ми је стално доносила нешто ново за читање. Онда ми је у руке доспела књига „Злочин и казна“. То је било то – роман који сам чекао цео свој живот! У коме, по мени, нити шта има да се дода, нити да се одузме”.
Рад на књизи „Богословље Достојевског” трајао је 12 година, а истражијући ову тему аутор је прочитао чак 54 библиотечке јединице.
,,Књига је компактна и обухватила је оно најважније. Садржи увод, закључак и седам поглавља. Прво поглавље говори о раној младости писца и његовим првим корацима у књижевности, док остала нуде анализу дела – „Записи из мртвог дома“, „Злочин и казна“, „Идиот“, „Младић“ и „Браћа Карамазови“, рекла је Данијела Вулићевић.

Професорка Биљана Ваљаревић говорила је о кључним догађајима из живота великог писца које је неопходно знати како бисмо разумели његово стваралаштво.

,,Достојевски није неко ко је кренуо чистим, моралним путем. Он се придружио кружоку Петрашевског који га је довео до места где је гледао смрти у очи док је чекао пресуду у Петропавловској тврђави. Тада је стигло помиловање, живот му је поштеђен, али стигла је и казна којом је био осуђен на тежак физички рад у трајању од четири године у Сибиру.“

Ваљаревић је подсетила на чувену реченицу „Лепота ће спасити свет“, коју изговара Митја Карамазов у роману „Браћа Карамазови“ .

„Он ту не мисли на женску или физичку лепоту. То је више христолика лепота, она која се приписује љубави и лепоти Христа. Сви ликови у делима Достојевског  пролазе кроз психолошки пут развоја, сазревања, промене управо кроз хришћанско учење, објаснила је Ваљаревић.

Књижевно вече је водила Јелена Станић, а за музичке нумере била је задужена вокална солисткиња Анђела Максимовић.

shares
Skip to content