Promocija knjige „Bogoslovlje Dostojevskog”

Promocija knjige „Bogoslovlje Dostojevskog”

U Narodnoj biblioteci Užice predstavljena je knjiga sveštenika Stevana Stefanovića „Bogoslovlje Dostojevskog” . Na promociji su, osim autora, govorile profesorka srpskog jezika i književnosti Biljana Valjarević i Danijela Vulićević, pisac i bibliotekar.
Užičkoj publici bilo je zanimljivo kada je autor opisao šta ga je to inspirisalo da se posveti analizi dela jednog od najvećih pisaca svetske književnosti.
,,Ja sam možda bio osmi razred i čitao sam razne knjige, ali ni jedna mi se nije sviđala. To je izluđivalo moju majku koja mi je stalno donosila nešto novo za čitanje. Onda mi je u ruke dospela knjiga „Zločin i kazna“. To je bilo to – roman koji sam čekao ceo svoj život! U kome, po meni, niti šta ima da se doda, niti da se oduzme”.
Rad na knjizi „Bogoslovlje Dostojevskog” trajao je 12 godina, a istražijući ovu temu autor je pročitao čak 54 bibliotečke jedinice.
,,Knjiga je kompaktna i obuhvatila je ono najvažnije. Sadrži uvod, zaključak i sedam poglavlja. Prvo poglavlje govori o ranoj mladosti pisca i njegovim prvim koracima u književnosti, dok ostala nude analizu dela – „Zapisi iz mrtvog doma“, „Zločin i kazna“, „Idiot“, „Mladić“ i „Braća Karamazovi“, rekla je Danijela Vulićević.

Profesorka Biljana Valjarević govorila je o ključnim događajima iz života velikog pisca koje je neophodno znati kako bismo razumeli njegovo stvaralaštvo.

,,Dostojevski nije neko ko je krenuo čistim, moralnim putem. On se pridružio kružoku Petraševskog koji ga je doveo do mesta gde je gledao smrti u oči dok je čekao presudu u Petropavlovskoj tvrđavi. Tada je stiglo pomilovanje, život mu je pošteđen, ali stigla je i kazna kojom je bio osuđen na težak fizički rad u trajanju od četiri godine u Sibiru.“

Valjarević je podsetila na čuvenu rečenicu „Lepota će spasiti svet“, koju izgovara Mitja Karamazov u romanu „Braća Karamazovi“ .

„On tu ne misli na žensku ili fizičku lepotu. To je više hristolika lepota, ona koja se pripisuje ljubavi i lepoti Hrista. Svi likovi u delima Dostojevskog  prolaze kroz psihološki put razvoja, sazrevanja, promene upravo kroz hrišćansko učenje, objasnila je Valjarević.

Književno veče je vodila Jelena Stanić, a za muzičke numere bila je zadužena vokalna solistkinja Anđela Maksimović.

shares
Skip to content