Семинар „Медијска писменост за зрело доба“

Семинар „Медијска писменост за зрело доба“

У Народној библиотеци Ужице, у среду 30. марта, одржан је семинар за библиотекаре Златиборског округа „Медијска писменост за зрело доба“.

Циљ овог пројекта је да се библиотекарима пружи стручна подршка да развијају знања и охрабре старије грађане да се служе друштвеним медијима, интернетом, али и да уз помоћ библиотекара пажљивије бирају, стварају и размењују медијске садржаје. Предавачи су били др Тамара Вученовић, уредница и новинарка Радио Београда, Зоран Хамовић, директор и главни уредник Издавачке куће „Клио“, Душица Мурић, директорка Народне библиотеке Ужице, проф. др Љиљана Манић и проф. др Мирољуб Радојковић.

Један од закључака био је да су стари људи у сиромашним друштвима маргинализовани и да је њихов потенцијал често неправедно потцењен и скрајнут. Такође, обученост за коришћење нових технологија зависи од конкретних индивидуалних потреба (бесплатни позиви у иностранство, плаћање рачуна путем апликација итд.) Обука је најчешће неформална, а за њу су задужени чланови породице, комшије, пријатељи.

Учесници семинара су погледали и кратак филм у ком о својим искуствима у коришћењу интернета и друштвених мрежа говоре Неда Тодоровић, Гордана Зиндовић, Горан Марковић, Љубивоје Ршумовић, Ратко Божовић, Милан Влајчић. Филм је доступан на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=QamwuOI-dFs

Саветник Амбасаде Канаде у Београду Дејвид Морган обратио се присутнима појаснивши на које начине се старијима може помоћи да савладају вештине везане за коришћење нових технологија. Његов говор је доступан на линку: https://www.youtube.com/watch?v=HzU7EYWAqKo

Превод говора може се прочитати на линку:

Govor savetnika Dejvida Morgana – Biblioteka PLUS – prevod na srpski

Семинар је део пројекта „Медијско насиље и медијска екологија”, а организатор је удружење „Библиотека Плус”.

shares
Skip to content