„Београдски равногорци“ – занимљива и информативна монографија

„Београдски равногорци“ – занимљива и информативна монографија

Монографија „Београдски равногорци“ аутора Рада Ристановића представљена је синоћ у Народној библиотеци Ужице.
Историчари Радосав Туцовић и Миломир Максимовић сложили су се да књига открива непознате детаље о Равногорском покрету у Београду, напомињући да су информације о његовом деловању до сада биле недовољно истражене и штуре.
„Колега Ристановић је успео да сажме све што је нашао у београдским архивима и да то презентује на веома популаран и занимљив начин. Обрађена је организациона структура, систем рада, изнети су важни подаци о људству, методама деловања, појединачним акцијама“, рекао је Туцовић.
Аутор је испричао да је истраживању ове теме, која је део докторске дисертације „Облици отпора у Београду“, посветио 10 година. У књизи је описано на које начине је функционисала обавештајна служба, како се ширила илегална пропаганда, који су механизми коришћени за прикупљање новчане помоћи. Посебан изазов било је проналажење квалитетних фотографија, које су дуго биле недоступне за јавност.
Историчар Миломир Максимовић представио је неколико биографија Ужичана који су били део Равногорског покрета у окупираној престоници – чланова породице Страњаковић, затим Ивана Павловића и Светолика Грујичића.
shares
Skip to content