„Beogradski ravnogorci“ – zanimljiva i informativna monografija

„Beogradski ravnogorci“ – zanimljiva i informativna monografija

Monografija „Beogradski ravnogorci“ autora Rada Ristanovića predstavljena je sinoć u Narodnoj biblioteci Užice.
Istoričari Radosav Tucović i Milomir Maksimović složili su se da knjiga otkriva nepoznate detalje o Ravnogorskom pokretu u Beogradu, napominjući da su informacije o njegovom delovanju do sada bile nedovoljno istražene i šture.
„Kolega Ristanović je uspeo da sažme sve što je našao u beogradskim arhivima i da to prezentuje na veoma popularan i zanimljiv način. Obrađena je organizaciona struktura, sistem rada, izneti su važni podaci o ljudstvu, metodama delovanja, pojedinačnim akcijama“, rekao je Tucović.
Autor je ispričao da je istraživanju ove teme, koja je deo doktorske disertacije „Oblici otpora u Beogradu“, posvetio 10 godina. U knjizi je opisano na koje načine je funkcionisala obaveštajna služba, kako se širila ilegalna propaganda, koji su mehanizmi korišćeni za prikupljanje novčane pomoći. Poseban izazov bilo je pronalaženje kvalitetnih fotografija, koje su dugo bile nedostupne za javnost.
Istoričar Milomir Maksimović predstavio je nekoliko biografija Užičana koji su bili deo Ravnogorskog pokreta u okupiranoj prestonici – članova porodice Stranjaković, zatim Ivana Pavlovića i Svetolika Grujičića.
shares
Skip to content