Bog plaća po naporu, a ne po rezultatima

Bog plaća po naporu, a ne po rezultatima

Knjiga „Patrijarh Pavle: svetac kojeg smo poznavali“ premijerno je objavljena 2014. godine u čast stogodišnjice rođenja patrijarha. Od tada je doživela četiri izdanja, prevedena je na engleski, a trenutno se prevodi i na ruski jezik. Autor Đorđe Randelj, vojvođanski novinar i publicista, proučavao je život patrijarha Pavla, a mnoge poznate i manje poznate detalje prikupio je razgovarajući sa njim.

Užičkoj publici opisao je kako je poznanstvo sa tadašnjim vladikom raško-prizrenskim, počelo zajedničkom kafom, a nastavilo se putovanjima po Kosmetu, a kasnije i u Beogradu.

„Imao sam privilegiju da budem pored njega u raznim situacijama, a dosta neprijatnih bilo je na Kosovu. Bili smo svedoci progona Srba i Crnogoraca od albanskih separatista i od patrijarha sam mogao da čujem tumačenje kakva je sudbina našeg naroda na tom prostoru. Napisati knjigu o takvom čoveku je veoma lako, to je mogla da napiše i daktilografkinja. Bio je sjajan besednik, tako mudar i duhovit, jednostavan, čovek iz naroda. Tako da se knjiga sama nudi – samo beleži i snimaj i eto je.

Dr Ilija Misailović je podsetio prisutne na ključne biografske podatke iz života patrijarha. Pričao je o njegovom detinjstvu i odrastanju u Slavoniji, te o duhovnom i životnom putu koji ga je doveo na čelo Srpske pravoslavne crkve.

„Važno je reći da je on bio veoma obrazovan. Završio je dve godine medicine, bio je zaljubljen u prirodne nauke. Ja ne mogu da se upuštam u njegov teološki i duhovni značaj, jer to nije moja struka. Međutim, s druge strane, moram da vam kažem da ne postoji takav čovek koji je u savremenom svetu živeo na jevanđeljski način“.

Od mudrosti koje je naučio od svog sabesednika, Đorđe Randelj posebno pamti sledeću: „Bog plaća po naporu, a ne po rezultatima. Pa ti daj sve od sebe, kao da si siguran da ćeš pobediti“.



Posetioce i učesnike programa pozdravila je direktorka Narodne biblioteke Užice Dušica Murić.

„Đorđe Randelj rođen je 1954. u Rumenki. Živi i radi u Novom Sadu. Bio je novinar i glavni i odgovorni urednik književnih izdanja u Dnevniku 35 godina, a pre penzije urednik Redakcije kulture na Radio-televiziji Vojvodine. Objavio je 26 knjiga, a osim nagrade za novinarski rad, dobitnik je i Nagrade Slobodna Vojvodina za unapređenje izdavačke delatnosti, zatim Svetozar Miletić za publicistiku, Zlatne medalje Jovan Đorđević za pozorišnu delatnost i Oktobarske nagrade grada Novog Sada. Osnivač je i domaćin i urednik Novosadskog književnog festivala Razgovori o ljubavi (prema čitanju)”. Kao sin sveštenika, a potom student beogradskog Bogoslovskog fakulteta, on je prvi, kada je to konačno bilo dozvoljeno osamdesetih godina, pisao o crkvenim praznicima i srpskim slavama u mnogim časopisima, a posebno u novosadskom listu Dnevnik.“



 

shares
Skip to content