Представљање збирке песама ,,О садашњости и седативима”

Представљање збирке песама ,,О садашњости и седативима”

Народна библиотека Ужице представља збирку песама ,,О садашњости и седативима”, аутора Петра Матовића. О књизи, која се недавно нашла на другом месту на избору за награду ,,Меша Селимовић”, говориће професорка Ружица Марјановић и новинар и публициста Зоран Јеремић. Промоција је заказана за среду, 1. јун 2022. године, у 19 часова.
Петар Матовић је рођен у Ужицу 1978. године. Завршио је студије српске књижевности у Београду. Пише поезију и есеје, а песме су му заступљене у више домаћих и страних антологија.
До сада је објавио збирке песама: ,,Камерни комади” (1996), ,,Кофери Џима Џармуша” (2009), ,,Одакле долазе даброви” (2013), ,,Из срећне републике” (2017) и ,,О садашњости и седативима” (2021). Песме су му преведене на више језика: пољски, енглески, немачки, шведски, француски, италијански, шпански, каталонски, португалски, галицијски, румунски, македонски, словеначки, словачки и мађарски.
За књигу песама ,,Из срећне републике” добио је Паунову награду (коју додељује Народна библиотека Ужице) и награду ,,Бранко Миљковић”.
Збирка ,,О садашњости и седативима” недавно се нашла се на другом месту на избору за награду ,,Меша Селимовић”, иза победничког романа „Небо, тако дубоко“, Весне Капор.
Поезију Петра Матовића можете читати у посебном броју листа Међај (од 224. стр.)
shares
Skip to content