Predstavljanje zbirke pesama ,,O sadašnjosti i sedativima”

Predstavljanje zbirke pesama ,,O sadašnjosti i sedativima”

Narodna biblioteka Užice predstavlja zbirku pesama ,,O sadašnjosti i sedativima”, autora Petra Matovića. O knjizi, koja se nedavno našla na drugom mestu na izboru za nagradu ,,Meša Selimović”, govoriće profesorka Ružica Marjanović i novinar i publicista Zoran Jeremić. Promocija je zakazana za sredu, 1. jun 2022. godine, u 19 časova.
Petar Matović je rođen u Užicu 1978. godine. Završio je studije srpske književnosti u Beogradu. Piše poeziju i eseje, a pesme su mu zastupljene u više domaćih i stranih antologija.
Do sada je objavio zbirke pesama: ,,Kamerni komadi” (1996), ,,Koferi Džima Džarmuša” (2009), ,,Odakle dolaze dabrovi” (2013), ,,Iz srećne republike” (2017) i ,,O sadašnjosti i sedativima” (2021). Pesme su mu prevedene na više jezika: poljski, engleski, nemački, švedski, francuski, italijanski, španski, katalonski, portugalski, galicijski, rumunski, makedonski, slovenački, slovački i mađarski.
Za knjigu pesama ,,Iz srećne republike” dobio je Paunovu nagradu (koju dodeljuje Narodna biblioteka Užice) i nagradu ,,Branko Miljković”.
Zbirka ,,O sadašnjosti i sedativima” nedavno se našla se na drugom mestu na izboru za nagradu ,,Meša Selimović”, iza pobedničkog romana „Nebo, tako duboko“, Vesne Kapor.
Poeziju Petra Matovića možete čitati u posebnom broju lista Međaj (od 224. str.)
shares
Skip to content