„Књига која недостаје – Приручник за функционалну писменост”

„Књига која недостаје – Приручник за функционалну писменост”

У петак, 17. јуна 2022. године, ужичкој публици представљена је публикација Књига која недостаје: Приручник за функционалну писменост, ауторке Светлане Томић. Поред ауторке у програму је учествовала докторка Наташа Трнавац Ћалдовић, а модератор је била библиотекарка Бојана Маринчић.

По ауторкиним речима: „Функционална писменост је књучна вештина за успех у школовању и каријери. Нажалост, приступ стицању ове вештине у нашем образовном систему потпуно је неадекватан, што се најбоље очитује у незадовољавајућим резултатима чак и најбољих ђака Књига је настала  на основу двадесетогодишњег искуства у раду са студентима који су остварили изузетне професионалне каријере, али и са ђацима који су се борили за пролазну оцену. Намењена је и корисна основцима и средњошколцима, студентима, учитељима и наставницима, запосленима у јавној управи, свима који осећају потребу да поправе начин изражавања у писаној форми“.

Књига која недостаје: Приручник за функционалну писменост, анулира изговоре који укључују да појединци нису талентовани за писање састава, препичавање или писање других форми. Овај приручник даје конкретна решења за конкретне проблеме кроз обиље примера.

др Наташа Трнавац Ћалдовић је истакла да „Светлана Томић пише онако како подучава да треба писати и да њен стил одликује лакоћа израза, усмени тон живог предавања и непосредно обраћање читаоцу као саговорнику.“

Ова веома занимљива тема подстакла је публику на велики број питања и коментара уз крајњу констатацију да је овакав приручник преко потребан како у периоду школовања, тако и за развој професионалне каријере.

Ауторка је замолила читаоце публикације Књига која недостаје: Приручник за функционалну писменост да упуте своје сугестије како би можда јенога дана добили и наставак ове веома корисне књиге.

Проф. др Светлана Томић је ванредна професорка Алфа БК Универзитета у Београду. Објавила је седам књига и приређивачица је још седам књига са предговорима. У својој библиографији има преко четрдесет научних чланака и преко стотину критика у Србији и иностранству. Поседује преко 20 година разноврсног радног искуства. Поред научних радова писала је новинске текстове за културну рубрику Политике, објављује поезију, књижевне и научне критике, полемике, научне чланке и студије.  За прву песничку књигу добила је 2000. године награду „Пегаз“ Књижевне омладине Србије, а 2022. године за деценијски научни допринос награду „Анђелка Милић“ Српског социолошког друштва.

shares
Skip to content