„Knjiga koja nedostaje – Priručnik za funkcionalnu pismenost”

„Knjiga koja nedostaje – Priručnik za funkcionalnu pismenost”

U petak, 17. juna 2022. godine, užičkoj publici predstavljena je publikacija Knjiga koja nedostaje: Priručnik za funkcionalnu pismenost, autorke Svetlane Tomić. Pored autorke u programu je učestvovala doktorka Nataša Trnavac Ćaldović, a moderator je bila bibliotekarka Bojana Marinčić.

Po autorkinim rečima: „Funkcionalna pismenost je knjučna veština za uspeh u školovanju i karijeri. Nažalost, pristup sticanju ove veštine u našem obrazovnom sistemu potpuno je neadekvatan, što se najbolje očituje u nezadovoljavajućim rezultatima čak i najboljih đaka Knjiga je nastala  na osnovu dvadesetogodišnjeg iskustva u radu sa studentima koji su ostvarili izuzetne profesionalne karijere, ali i sa đacima koji su se borili za prolaznu ocenu. Namenjena je i korisna osnovcima i srednjoškolcima, studentima, učiteljima i nastavnicima, zaposlenima u javnoj upravi, svima koji osećaju potrebu da poprave način izražavanja u pisanoj formi“.

Knjiga koja nedostaje: Priručnik za funkcionalnu pismenost, anulira izgovore koji uključuju da pojedinci nisu talentovani za pisanje sastava, prepičavanje ili pisanje drugih formi. Ovaj priručnik daje konkretna rešenja za konkretne probleme kroz obilje primera.

dr Nataša Trnavac Ćaldović je istakla da „Svetlana Tomić piše onako kako podučava da treba pisati i da njen stil odlikuje lakoća izraza, usmeni ton živog predavanja i neposredno obraćanje čitaocu kao sagovorniku.“

Ova veoma zanimljiva tema podstakla je publiku na veliki broj pitanja i komentara uz krajnju konstataciju da je ovakav priručnik preko potreban kako u periodu školovanja, tako i za razvoj profesionalne karijere.

Autorka je zamolila čitaoce publikacije Knjiga koja nedostaje: Priručnik za funkcionalnu pismenost da upute svoje sugestije kako bi možda jenoga dana dobili i nastavak ove veoma korisne knjige.

Prof. dr Svetlana Tomić je vanredna profesorka Alfa BK Univerziteta u Beogradu. Objavila je sedam knjiga i priređivačica je još sedam knjiga sa predgovorima. U svojoj bibliografiji ima preko četrdeset naučnih članaka i preko stotinu kritika u Srbiji i inostranstvu. Poseduje preko 20 godina raznovrsnog radnog iskustva. Pored naučnih radova pisala je novinske tekstove za kulturnu rubriku Politike, objavljuje poeziju, književne i naučne kritike, polemike, naučne članke i studije.  Za prvu pesničku knjigu dobila je 2000. godine nagradu „Pegaz“ Književne omladine Srbije, a 2022. godine za decenijski naučni doprinos nagradu „Anđelka Milić“ Srpskog sociološkog društva.

shares
Skip to content