Скуп посвећен поетици Мише Станисављевића

Скуп посвећен поетици Мише Станисављевића

У четвртак 30. јуна и у петак 1. јула у Народној библиотеци Ужице биће одржан стручни скуп „Незгодни сугласнички склопови – о поетици отпора Миодрага Мише Станисављевића”. Стручни скуп почиње у четвртак у 14 часова, а у петак се наставља у 11 часова. Улаз је слободан.
 
Десет учесника скупа бавиће се различитим аспектима дела овог важног песника, драмског писца, есејисте и колумнисте. О делу Мише Станисављевића говориће: Ангела Рихтер (универзитет ,,Мартин Лутер” у Халеу, Немачка), Никола Гелевски (Скопље), Саша Илић (Народна библиотека Србије), Бранислав Јаковљевић (Универзитет Станфорд, Калифорнија); Ненад Величковић (Филозофски факултет, Сарајево), Ксенија Радуловић (Факлтет драмских уметности, Београд), Невена Бојичић (Београд), Мирнес Соколовић (Сарајево), Милош Живановић (Београд), Зоран Јеремић (Ужице), Ружица Марјановић (Ужице).
Стручни скуп прва је од неколико активности које ће током наредних 12 месеци реализовати Ужичка књижевна република и Радничка комуна ЛИНКС као део  програма Читај гласно! који је подржала швајцарска Агенција за развој, сарадњу и демократију, чији програм Култура за демократију у Србији имплементира Хартефактфонд. Подршку су пружили и Министарство културе и Град Ужице. Програм ће бити реализован у сарадњи са Ужичком гимназијом, Народном библиотеком Ужице и Народним позориштем Ужице.
Циљ стручног скупа је да се из различитих углова проучава изузетно важно дело Миодрага Мише Станисављевића, како би се припремила монографска публикација, неопходна као основ за ново и ваљано позиционирање његовог опуса у савременој књижевности. Такође, радови припремљени за овај скуп послужиће као припрема средњошколцима који ће током августа бити полазници летњег кампа у оквиру кога ће се спремати за јавна читања драма Мише Станисављевића.
Организатори програма су Ужичка књижевна република из Ужица и Радничка комуна ЛИНКС из Београда.
Подсећамо да је Миодраг Станисавељевић рођен у Средњој Добрињи 1941. године,
да је завршио Ужичку гимназију, први је магистар драматургије у нас, добитник је
награда „Исидора Секулић“; „Милан Ракић“ и „Душан Богавац“. На првом Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу додељен му је специјални Ардалион за текст. Однедавно је једна његова драма заступљена у наставном програму књижевности за основне школе.
shares
Skip to content