Представљена књига о гробљу Доварје

Представљена књига о гробљу Доварје

У Народној библиотеци Ужице представљена је нова књига историчара Милорада Искрина „Запис у камену: гробље Доварје од 1888-2013“. Као што сам наслов говори, у књизи су сачувани записи са споменика који су постојали од оснивања гробља  па до 2013. године. Аутор је неколико година пописивао споменике, додајући понеки занимљив детаљ или фотографију, а све с намером да их сачува од заборава.

„Сећање на наше претке читаће се код будућих поколења у књизи, зато што ће у стварности нестати и они споменици који се сада граде, јер су лошег квалитета“, рекао је Искрин.

Учесници програма су разговарали о гробљу као о светом месту, али и као о непроцењивом извору информација за истраживаче и историчаре и људе који чувају сећање на своје претке.

„Споменик ма како био урађен и ма колико квалитетно, почне да пропада када прође време. Као хришћани и људи од вере треба да наставимо да обнављамо споменике, али и наш живот брзо пролази и зато оно што је записано дуже траје, посебно, овако у књизи. Зато је ово својеврсно васкрсење свих у књизи поменутих у нашим душама и срцима“, испричао је протојереј Милош Босић.

Пописом је обухваћено свих осам парцела са 4.248 гробница и око 17.000 покојника.

Новинар Зоран Жеравчић је указао на то да се гробна места препродају, гробови прекопавају, а неки делови надгробних споменика уграђују у куће.

„Књига Милорада Искрина добар је пример који показује колико не бринемо о нашим гробљима, почев од Белог гробља у Ужицу на којем су сахрањивани Ужичани до 1888. године и на коме има петнаестак надгробних плоча које су побацане или померене у страну. Практично, то гробље више и не постоји.“

Дописна карта од 4. августа 1925. године послана из Ужица у Београд (181. страна књиге)

Вредност ове књиге је у томе, као што је уредник овог издања Владисав Полић написао у поговору, што ће неко за 50 година моћи да зна како је изгледало гробље Доварје 2013. године. Жерaвачић је упозорио да ако наставимо да се понашамо нецивилизовано према местима где сахрањујемо своје најмилије, за 50 година половина споменика и гробова на ужичком гробљу Доварје више неће постојати.

shares
Skip to content