Од штапа и канапа до изложбе

Од штапа и канапа до изложбе

Летње радионице Народне библиотеке Ужице завршене су изложбом радова и дружењем на Дечјем одељењу. Едукативно-креативни програм под називом „Од штапа и канапа“ похађало је укупно 70 полазника узраста од 7 до 12 година. Организован је сваког радног дана у периоду од 18. јула до 5. августа, односно два пута недељно у огранку у Севојну.

 

Едукативно-креативни програм се ове године састојао из четири различите тематске целине – Примењена уметност и рециклажа, Са маскама на пут око света, Сликам као… и Мали шахиста. Радионице су садржале уводно предавање, на коме су деца уз занимљиве презентације и примере учила о темама планираним за ту недељу и практичног дела на коме су израђивала различите предмете. Од старих флаша, кутија и амбалаже створили су нешто сасвим ново – кућице, наруквице, маске, чиније и украсне магнете.

Дамјан Ћук

„Свидело ми се што су ликовне радионице спојиле корисност и маштовитост. У исто време смо рециклирали и направили нешто за драгу особу. Ја сам направио пехар, подметач и маску. Шах сам играо и пре, а сада сам научио нове шаховске изразе и унапредио своје знање“, испричао нам је дечак Дамјан Ћук (12).

Ирина Марић

 

Његовој вршњакињи  Ирини Марић  једино је било жао што дружење није трајало још дуже.

На радионицама сам научила много нових ствари. Од кашираног папира смо правили маске, сви смо имали исти процес израде, али је на крају свако могао да их украси како је желео. Ја ћу свој рад прво да изложим у својој кући, била је јасна Ирина.

Инспирисани причом о маскирању кроз простор и време настале су маске од старих новина, разнобојних перушки, дугмића и много, много маште. Највише им се допало предавање о афричкој култури, па су и маске израдили у том стилу.

„Уживала сам када смо правили маске, а ја сам на своју додала туфнице. Занимљива ми је била прича о Ван Гогу, нисам знала да су његове слике постале популарне тек када је умро“, поделила је своје утиске са радионица Софија Вуковић (9).

Шаховске радионице организоване су и прошлог лета, па су неки од учесника већ учили о правилима и специфичностима ове игре.

„Ишао сам и прошле године на шах. Свидело ми се буквално све, шах баш волим и углавном ја побеђујем“, рекао је Андреј Урошевић (10).

Софија Вуковић

Андреј Урошевић

Летњи програм су осмислили и водили библиотекари Дечјег одељења Народне библиотеке Ужице. Ауторке Едукативно креативних радионица су Јасмина Луковић и Тијана Бацетић, а за школу шаха био је задужен библиотекар Милош Радосављевић.

shares
Skip to content