Od štapa i kanapa do izložbe

Od štapa i kanapa do izložbe

Letnje radionice Narodne biblioteke Užice završene su izložbom radova i druženjem na Dečjem odeljenju. Edukativno-kreativni program pod nazivom „Od štapa i kanapa“ pohađalo je ukupno 70 polaznika uzrasta od 7 do 12 godina. Organizovan je svakog radnog dana u periodu od 18. jula do 5. avgusta, odnosno dva puta nedeljno u ogranku u Sevojnu.

 

Edukativno-kreativni program se ove godine sastojao iz četiri različite tematske celine – Primenjena umetnost i reciklaža, Sa maskama na put oko sveta, Slikam kao… i Mali šahista. Radionice su sadržale uvodno predavanje, na kome su deca uz zanimljive prezentacije i primere učila o temama planiranim za tu nedelju i praktičnog dela na kome su izrađivala različite predmete. Od starih flaša, kutija i ambalaže stvorili su nešto sasvim novo – kućice, narukvice, maske, činije i ukrasne magnete.

Damjan Ćuk

„Svidelo mi se što su likovne radionice spojile korisnost i maštovitost. U isto vreme smo reciklirali i napravili nešto za dragu osobu. Ja sam napravio pehar, podmetač i masku. Šah sam igrao i pre, a sada sam naučio nove šahovske izraze i unapredio svoje znanje“, ispričao nam je dečak Damjan Ćuk (12).

Irina Marić

 

Njegovoj vršnjakinji  Irini Marić  jedino je bilo žao što druženje nije trajalo još duže.

Na radionicama sam naučila mnogo novih stvari. Od kaširanog papira smo pravili maske, svi smo imali isti proces izrade, ali je na kraju svako mogao da ih ukrasi kako je želeo. Ja ću svoj rad prvo da izložim u svojoj kući, bila je jasna Irina.

Inspirisani pričom o maskiranju kroz prostor i vreme nastale su maske od starih novina, raznobojnih peruški, dugmića i mnogo, mnogo mašte. Najviše im se dopalo predavanje o afričkoj kulturi, pa su i maske izradili u tom stilu.

„Uživala sam kada smo pravili maske, a ja sam na svoju dodala tufnice. Zanimljiva mi je bila priča o Van Gogu, nisam znala da su njegove slike postale popularne tek kada je umro“, podelila je svoje utiske sa radionica Sofija Vuković (9).

Šahovske radionice organizovane su i prošlog leta, pa su neki od učesnika već učili o pravilima i specifičnostima ove igre.

„Išao sam i prošle godine na šah. Svidelo mi se bukvalno sve, šah baš volim i uglavnom ja pobeđujem“, rekao je Andrej Urošević (10).

Sofija Vuković

Andrej Urošević

Letnji program su osmislili i vodili bibliotekari Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Užice. Autorke Edukativno kreativnih radionica su Jasmina Luković i Tijana Bacetić, a za školu šaha bio je zadužen bibliotekar Miloš Radosavljević.

shares
Skip to content