Завештање предака у причама Милеве Леле Алексић

Завештање предака у причама Милеве Леле Алексић

Збирка есеја  и прича завичајне ауторке Милеве Леле Алексић представљена је 15. новембра у Народној библиотеци Ужице. Уз звуке фруле и хармонике публика је слушала делове прича које говоре о „животу наших предака, родитеља, тежака, занатлија, ратника, неимара“.

Као што је приметио Милијан Деспотовић: „Милева Лела Алексић латила се посла да запише пуно тога из времена чији је и она савременик, да свом роду и будућем читаоцу то преда на чување у књизи „Са огњишта постојбине“. Основна језичка потка ових тапија, јесте духовна хришћанска нит, на којој она пише и дише, негујући језик и веру своју.“

На страницама ове књиге, како је рекла ауторка, можемо ослушнути умилни звук мајчине успаванке, чаробне звуке пастирске фруле, брујање воденичког точка који меље златно жито за славске хлебове и одјек чекића на челичном наковњу.

„Имамо обавезу да сачувамо традицију и предачка завештања, да нас се наши свети преци не постиде, а да се потомци поносе“, поручила је Лела Алексић.

На књижевној вечери су учествовали: рецензент Милијан Деспотовић, Милева Лела Алексић и Драган Поповић Курузлија. Делове из прича „Корени“, „Воденичар“, „Гостољубље“ и „Учитељ“ читале су Лена и Ема Којадиновић.

Програм је водила библиотекарка Бојана Маринчић.

shares
Skip to content