Objavljen novi broj časopisa Korak biblioteke: časopis za kulturu i bibliotečko-informacionu delatnost

Objavljen novi broj časopisa Korak biblioteke: časopis za kulturu i bibliotečko-informacionu delatnost

         Korak biblioteke: časopis za kulturu i bibliotečko-informacionu delatnost broj 7

         Narodna biblioteka Užice je na inicijativu Stručnog veća i Podružnice Bibliotekarskog društva za Zlatiborski okrug, 2016. godine u godini jubileja – 160 godina od osnivanja Čitališta,  pokrenula stručni časopis Korak biblioteke: časopis za kulturu i bibliotečko-informacionu delatnost. Na početku svog osnivanja, časopis je izlazio samo elektronski, jednom godišnje (do 2020). godine. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja (2020) urađen je podsajt za časopis, tako da je od januara 2021. godine dostupan  i na:  https://korakbiblioteke.biblioteka-uzice.rs. Štampanje prvih pet brojeva takođe je omogućilo Ministarstva kulture i informisanja (2021), a broj šest (2021) i sedam (2022) su izašli u štampanom  i elektronskom obliku uz novčanu pomoć pomenutog Ministarstva .  Časopis je pohranjen u repozitoriju u  Centru za naučne informacije u Narodnoj biblioteci Srbije i u procesu je kategorizacije. Radovi su raspoređeni u okviru rubrika:

  • Iz prošlosti – radovi iz istorije bibliotekarstva i kulturne istorije.
  • Istraživanja – istraživački radovi iz bibliotekarstva.
  • Bibliografije i katalozi – bibliografije i bibliografska istraživanja.
  • Savremeni tokovi – radovi iz oblasti savremenih bibliotečkih usluga, programi i projekti u bibliotekarstvu, primeri dobre prakse i sl.
  • Prevodi – prevodi stručnih radova, standarda, smernica i drugih dokumenata; Prikazi – prikazi stručnih monografija i časopisa.

          Časopis je do sada objavio značajne priloge poput bibliografije Mage Magazinović, prilog o Ljubomiru Stojanoviću, Stojanu Obradoviću i dr., kao i radove iz savremene bibliotečke teorije i prakse.

          U 2022. godini navršilo se 30 godina od smrti zavičajnog pesnika Momčila Tešića i tim povodom je priređena bibliografija objavljenih radova i prikaza u zavičajnoj periodici. Takođe se u ovoj godini navršilo i  30 godina od smrti Ljubiše R. Đenića, eminentnog bibliotekara i vrednog sakupljača kulturnog blaga zlatiborskog regiona. Đenić je tokom životnog veka objavio na desetine radova iz etnologije i srodnih oblasti. U ovogodišnjem broju časopisa je objavljna bio-bibliografija ovog autora. Pored pomenutih radova, u Koraku biblioteke broj 7 možete čitati i o najstarijoj knjizi u Požeškoj biblioteci ili upoznati najznačajnije antičke biblioteke. Radovi koji se odnose na edukaciju zaposlenih donose uvid u svaremni stručni kadar u javnim, zlatiborskim bibliotekama i usavršavanje biblitekara mačvanskog okruga, a zaposlenima se bavi i rad koji je vezan za ulogu knjigoveznice u javnim bibliotekama u Srbiji. Uticaj knjiga i biblioteka na stanovništvo u časopisu je  opisan sa više aspekata i bavi se prevazilaženjem izazova pisanja stručnog ili naučnog rada, mogućnošću učenja stranih jezika čitanjem, ali i njenom lekovitom primenom u podizanju kvaliteta života starijih sugrađana, kao i stanovnika ruralnih područja.

 Aktuelni broj je dostupan na: https://korakbiblioteke.biblioteka-uzice.rs/2022/12/12/korak-biblioteke-casopis-za-kulturu-i-biliotecko-informacionu-delatnost-br-7

 

shares
Skip to content