Представљена књига „Рожанство: записи о времену ратова 1912-1918”

Представљена књига „Рожанство: записи о времену ратова 1912-1918”

У Народној библиотеци Ужице одржана је промоција књиге Добривоја Борчића „Рожанство: записи о времену ратова 1912-1918”, која је у издању Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини објављена прошле године.

Аутор је овом књигом, трећом коју је написао о свом родном селу, желео да осветли живот људи током балканских ратова и Првог светског рата, како оних који су били на ратиштима, тако и оних који су радили у условима окупације.
„Они су у овој књизи представљени конкретно, иза сваког исказаног броја стоје лица исказана именом и презименом. Мислим да сам се одужио свом селу и мојим прецима које сам овенчао овом и претходним књигама“.


Библиотекарка Љиљана Ракић је рекла да књига представља велики допринос проучавању и познавању села Рожанство, односно локалне историје златиборског краја.
„Добривоје Борчић, вишегодишњи културни и просветни прегалац, након веома детаљног и исцрпног истраживања, прегледа матичних књига, обилазака гробаља сахрањених ратника, контаката са породицама ратника из свог завичаја, уводи нас у ово време, уибличава причу о обичним људима, својим земљацима, не допуштајући да остану безимени статистички подаци, већ да их представи како и доликује.”

Одломке из књигe читале су: Зорица Златић Ивковић, Љиљана Ракић и Мирјана Дризо.

shares
Skip to content