Predstavljena knjiga „Rožanstvo: zapisi o vremenu ratova 1912-1918”

Predstavljena knjiga „Rožanstvo: zapisi o vremenu ratova 1912-1918”

U Narodnoj biblioteci Užice održana je promocija knjige Dobrivoja Borčića „Rožanstvo: zapisi o vremenu ratova 1912-1918”, koja je u izdanju Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini objavljena prošle godine.

Autor je ovom knjigom, trećom koju je napisao o svom rodnom selu, želeo da osvetli život ljudi tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, kako onih koji su bili na ratištima, tako i onih koji su radili u uslovima okupacije.
„Oni su u ovoj knjizi predstavljeni konkretno, iza svakog iskazanog broja stoje lica iskazana imenom i prezimenom. Mislim da sam se odužio svom selu i mojim precima koje sam ovenčao ovom i prethodnim knjigama“.


Bibliotekarka Ljiljana Rakić je rekla da knjiga predstavlja veliki doprinos proučavanju i poznavanju sela Rožanstvo, odnosno lokalne istorije zlatiborskog kraja.
„Dobrivoje Borčić, višegodišnji kulturni i prosvetni pregalac, nakon veoma detaljnog i iscrpnog istraživanja, pregleda matičnih knjiga, obilazaka grobalja sahranjenih ratnika, kontakata sa porodicama ratnika iz svog zavičaja, uvodi nas u ovo vreme, uibličava priču o običnim ljudima, svojim zemljacima, ne dopuštajući da ostanu bezimeni statistički podaci, već da ih predstavi kako i dolikuje.”

Odlomke iz knjige čitale su: Zorica Zlatić Ivković, Ljiljana Rakić i Mirjana Drizo.

shares
Skip to content