Сећање на фотографа Перу Оторанова

Сећање на фотографа Перу Оторанова

У Народној библиотеци Ужице отворена је изложба „Тридесет година касније – фотограф Петар Оторанов (1927‒1997)”, аутора Јелене Тоскић и Драгана Цицварића. Изложба је осмишљена у част и сећање на Перу Оторанова, фото-репортера „Политике”, који је својим драгоценим фотографијама оставио трајни документ о стварању музеја „Старо село”.

На свечаном отварању, директорка музеја „Старо село” Светлана Ћалдовић, рекла је да кроз ове фото-репортаже и фотографије „видимо нераскидиву везу плетиља из Сирогојна и садашњег музеја „Старо село”.
 
„Значајан део грађе прати рад друштвеног предузећа „Сирогојно” у оквиру кога су радиле плетиље, на челу са Добрилом Смиљанић. Ми вам данас представљамо тек мали део богате фотографске заоставштине – документарне фотографије које сведоче о стварању и историјату музеја у Сирогојну.

О сусрету са плетиљама из Сирогојна у једном интервјуу Петар је рекао: „Мој први сусрет са плетиљама био је када су се појавиле на сајму моде у Београду. Биле су ми симпатичне баш због тога што нису ни знале шта је то сајам, а донеле су високу моду. После тога пријатељство се проширивало, ја сам постао део њиховог колектива. Оне су знале да у Београду имају Перу, а ја сам знао да у Сирогојну имам моје секе плетиље.” (из каталога „Тридесет година касније – фотограф Петар Оторанов)


Изложба ће бити отворена до 11. маја у холу Народне библиотеке Ужице.
shares
Skip to content