Sećanje na fotografa Peru Otoranova

Sećanje na fotografa Peru Otoranova

U Narodnoj biblioteci Užice otvorena je izložba „Trideset godina kasnije – fotograf Petar Otoranov (1927‒1997)”, autora Jelene Toskić i Dragana Cicvarića. Izložba je osmišljena u čast i sećanje na Peru Otoranova, foto-reportera „Politike”, koji je svojim dragocenim fotografijama ostavio trajni dokument o stvaranju muzeja „Staro selo”.

Na svečanom otvaranju, direktorka muzeja „Staro selo” Svetlana Ćaldović, rekla je da kroz ove foto-reportaže i fotografije „vidimo neraskidivu vezu pletilja iz Sirogojna i sadašnjeg muzeja „Staro selo”.
 
„Značajan deo građe prati rad društvenog preduzeća „Sirogojno” u okviru koga su radile pletilje, na čelu sa Dobrilom Smiljanić. Mi vam danas predstavljamo tek mali deo bogate fotografske zaostavštine – dokumentarne fotografije koje svedoče o stvaranju i istorijatu muzeja u Sirogojnu.

O susretu sa pletiljama iz Sirogojna u jednom intervjuu Petar je rekao: „Moj prvi susret sa pletiljama bio je kada su se pojavile na sajmu mode u Beogradu. Bile su mi simpatične baš zbog toga što nisu ni znale šta je to sajam, a donele su visoku modu. Posle toga prijateljstvo se proširivalo, ja sam postao deo njihovog kolektiva. One su znale da u Beogradu imaju Peru, a ja sam znao da u Sirogojnu imam moje seke pletilje.” (iz kataloga „Trideset godina kasnije – fotograf Petar Otoranov)


Izložba će biti otvorena do 11. maja u holu Narodne biblioteke Užice.
shares
Skip to content