Прекуцавањем против заборава

Прекуцавањем против заборава

У Читалишту Народне библиотеке Ужице, 13. маја 2024. године, одржана је промоција књиге Послије забаве Стева Грабовца, добитника НИН-ове награде за 2023. годину. На промоцији су говорили директорка НБУ, оснивач издавачке куће Имприматур, Борис Максимовић и аутор.


У друштву многобројне публике, књижевно вече у библиотеци је отворила директорка, Душица Мурић осврнувши се на целокупан живот и стваралаштво аутора.  Господин Максимовић је истакао значај како првог Грабовчевог романа за идвачку кућу Имприматур, тако и утицај НИН-ове награде којом је овај роман овенчан. Разговор о књижевном стваралштву Стева Грабовца започео је ретроспективом његовог рада који је обележила збирка песама издата 2007. године, а носи назив Станица непостојећих возова. После тога је уследила пауза од 12 година када је 2019. године издат први роман Мулат албино комарац, а 2023. Послије забаве. Аутор каже да има утисак да пише цео живот, иако тога у појединим моментима није био свестан. Не дели мишљење да писци треба да се повуку у изолацију да би писали, већ да би средили своје мисли.

Издавач наводи да се идеја за овај роман јавила 2020. године на повратку са промоције из Брчког, када је аутор први пут поменуо да је неке делове већ написао.

Роман говори о злочину, страдању, невиним жртвама, али и о одрастању, оцу, распаду једне земље… Повод за писање овог романа била је вест објављена у касно пролеће 2004. године, о масовној гробници на територији Босанског Брода, у којој су пронађена тела деветнаесторо деце. Разочаран што је цела прича пала у заборав и што кривци, вероватно, никад неће бити кажњени, одлучио је да сачува у књижевности. Радња у књизи је приказана у временском оквиру од неколио дана, али је константно прожета ретроспективним догађајима.

Симболику самог наслова аутор описује апострофирајући прву реч ПОСЛЕ, која означава оно што долази касније, а такође означава и последице. Црвена боја означава злочин, а црни пас позајмљен је из филма Сталкер Андреја Тарковског. Иначе, цела књига у себи садржи омаж редитељима, писцима, музици… Стил којим је написана је једноставан, пријемчив и без патетике. Аутор каже да једноставност постиже честим прекуцавањима и коришћењем једноставног речника који је народу разумљив.

Што се саме НИН-ве награде тиче, Стево Грабовац истиче да није имао никаква очекивања и да до последњег момента није веровао да ће је добити.

 

 

shares
Skip to content