Магични свет дечјег шаха

Магични свет дечјег шаха

У Читалишту Народне библиотеке Ужице, 22. маја 2024. године, одржана је трибина под називом „Магични свет дечјег шаха” на којој су говорили аутор истоимене књиге Бранислав Француски, психолог Срећко Лазић и ужички шахиста Зоран Босиљчић.


Бранислав Француски, педагог и шахиста је у Њујорку са најмлађима радио двадесет пет година учећи их кроз шаховску игру како да што боље упознају себе. Његове шаховске радионице у Америци похађало је преко 2 000 деце.

„Основни циљ подучавања шаха је добробит детета и веома је значајан за све аспекте одрастања. Дете учи шах да би обогатило свој унутрашњи живот, развило интелектуалне способности, повезало се са другом децом и развило слику о себиˮ, рекао је аутор. Нагласио је да је веома битно ослушкивати потребе деце и ускладити их са њиховим темпом учења. Важно је утврдити шта им није јасно и дати им довољно времена да понављајући сагледају решење.

Психолог Срећко Лазић истиче да живимо у времену интелектуалне булимије где нас затрпавају гомилом информација. Он наглашава да је веома битно обратити пажњу на комуникацију. „Значај ове књиге није само у шаховском свету, већ напротив, првенствено треба да буде предмет интересовања просветно-педагошких радника. Колико је битно мислити, подједнако је битно и гледати, пазити и видети. У шаховском свету ово се односи на противника, а у свакодневном на целокупно окружење. Зато шах као игра подстиче смиреностˮ, рекао је Лазић.

Књига „Магични свет дечјег шахаˮ је уствари књига о понављању док се не разјасне недоумице, а креће се од основних елемената док се не уклопе у целину. Француски каже да је веома битно ко учи дете, јер учитељ неодговарајућим приступом може да нанесе велику штету.

Зоран Босиљчић, искусни ужички шахиста волонтерски је организовао акцију развоја дечјег шаха. Закључио је да су деца више усмерена и заинтересована на игрице и интернет, али остаје одлучан да што више малишана укључи у шаховску игру.

 

 

shares
Skip to content