НИЈЕ ЛАКО КАД СИ МЛАД – Трибина о менталном здрављу младих

НИЈЕ ЛАКО КАД СИ МЛАД – Трибина о менталном здрављу младих

У прелепом амбијенту, на платоу испред Библиотеке, 28. маја је одржана једночасовна трибина о менталном здрављу младих, под симболичним слоганом НИЈЕ ЛАКО КАД СИ МЛАД. На Трибини је присуствовало око седамдесет средњошколаца, али и одраслих суграђана заинтересованих за ову тему.

Примарни циљ Трибине био је охрабривање младих да разговарају о менталном здрављу. Да би се оно очувало и учврстило пре преласка у одрасло доба, најважније је разговарати о проблемима и информисати се о путевима за њихово решавање. Осим тога, тежило се разбијању предрасуде већине младих да се, када се говори о менталном здрављу, не мисли само на ментално обољење, већ на менталну хигијену!

Као што је педагог Ивана Жунић истакла, ресурси који постоје у великој мери су усмерени на интервентне ситуације и нису довољно искоришћени, а иницијативе и имплементирање програма усмерених на ментално здравље ретко се настављају након завршетка пројекта. Због недостатка стручног кадра, у здравственом и образовном систему изостају превентивне активности, тако да је ова трибина у том погледу драгоцена. На њој су ужички адолесценти темељно информисани на којим местима у граду могу да се обрате за помоћ када имају проблем који не могу сами да реше.

Матурант Лука Секулић, представник Канцеларије за младе – говорио је о најчешћим проблемима вршњака и указао на важност дељења проблема са родитељима и школским психологом у циљу њиховог што бржег решавања. Истакао је активности Канцеларије на информисању младих о превенцији менталног здравља.

 

„То су управо све оне тешкоће с којима се ви у адолесцентном периоду сусрећете, али ја сам срећна због тога зато што је то стање пролазно. То звучи једноставно кад ја кажем, али није, јер се некад лечи месецима, некад годинама. Међутим, већина деце излази из кризе као здрава одрасла особа,ˮ рекла је Звездана Стевановић, специјалиста дечје и адолесцентне психијатрије. Навела је да се у пракси такође  сусреће са младима који имају и поремећаје понашања и исхране. Апеловала је на младе да потраже помоћ када им је потребна и охрабре пријатеље да то учине.

Ивана Жунић, педагог у Уметничкој школи – навела је да се кључним документима који се односе на уређење система образовања и васпитања у Србији, ментално здравље младих ставља у фокус школских активности. Поручила је младима да, када је у питању било која тешкоћа на коју може наићи млад човек, школски психолог и педагог су ту да укажу „прву помоћ” разговором, дефинисањем проблема и тражењем најефикаснијих решења.

Милка Павловић, психолог – представила је присутнима платформу за подршку менталном здрављу младих Све је ок (svejeok.rs), као простор где могу анонимно да се обрате за помоћ.

Марко Митровић, представник УНИЦЕФ-а у Србији – присутне је упознао са једином национално признатом дигиталном платформом за анкетирање младих, У-репорт (serbia.ureport.in), истакавши да се путем ове платформе највише младих занимало управо за тему менталног здравља. У-репорт се разликује по томе што  користи канале комуникације који су блиски младима – Инстаграм, Вајбер и Фејсбук путем којих добију анкете чијим попуњавањем деле своје мишњење о проблемима и потребама, те на тај начин учествују у одлукама важним за локалну заједницу.

Библиотекарка Биљана Давидовски је навела да су књиге из области популарне психологије последњих година све траженије међу младима у Народној библиотеци Ужице. Представила је препоручене књиге за лични развој адолесцената, креиране у Кутку за младе у оквиру сајта НБУ.

Књиге из области популарне психологије за лични развој младих

Трибина је реализована у оквиру пројкта „Књига главу чува” који реализује Народна библиотека Ужице у сарадњи са Удружењем „Колектив Ужице”. Циљ Пројекта је промовисање читања, подизање свести о важности очувања животне средине и бриге о личном здрављу – првенствено младих, који су будућност овог града.

shares
Skip to content