Одржана радионица „Загонетне приче” поводом отварања нове Мале бесплатне библиотеке

Одржана радионица „Загонетне приче” поводом отварања нове Мале бесплатне библиотеке

Прва радионица за предшколце „Загонетне приче”, због лоших временских услова одржана је у сали „Прве основне школе краља Петра II”, у петак, 31. маја. Радионицу су реализовале библиотекарке Народне библиотеке Ужице, а у програму је учествовало и тридесетак предшколаца ове основне школе. Малишани су, у присуству њихових родитеља, бака, дека и учитеља, заинтересовано слушали приче и решавали загонетке.

   

Слушајући о најдосаднијем слову на свету Д (Јасминка Петровић, Прича о песми), није им било нимало досадно, већ су активно учествовали у откривању лепих и досадних речи. „Прича која не уме да заврши саму себе” (Дејан Алексић, Кога се тиче како живе приче), подстакла их је да пронађу решење и тако је сами доврше. Малишани су учествовали и у откривању изгубљених речи једне песме (Недељко Поповић, Победа). Групе Колибрићи и Зечићи изводили су плесне тачке уз „Плес на киши”, „Ивин денс”, „Хајде са мном да играш” и „Бранково коло”. На крају су наступали рецитатори: Софија Лековић („Породица”), Јанко Стојић („Болесник на три спрата”), Миња Павловић и Андреј Ивановић („Шта”), Цвета Селаковић („Гавран и Лисица”), Тадија Никић („Добра деца”), Вукашин Церовић („Бумбар и бубамара”), Мања Рогић („Јаре и вуци”).

                                                                                   Колибрићи и Зечићи

Рецитатори

Малишани су показали да су слова већ научили, да одлично плешу и рецитују, због чега су добијали громогласне аплаузе, тако да је остало још само да чују где ће бити остављене књиге које су на почетку донели на радионицу. У питању је Мала бесплатна библиотека, што су многи већ знали, која је тај дан постављена испред Железничке станице. Сазнали су и да ће ускоро нове бити постављене на Градској плажи, Великом парку и у Севојну, и да, кад год не ради њихова велика библиотека, одатле могу да позајме или да поклоне књигу.

 

Радионица је реализована у оквиру пројкта „Књига главу чува” који реализује Народна библиотека Ужице у сарадњи са Удружењем „Колектив Ужице”. Циљ Пројекта је промовисање читања, подизање свести о важности очувања животне средине и бриге о личном здрављу, првенствено младих, који су будућност овог града – што и поручују библиотекари кроз загонетне приче.

shares
Skip to content