„Схвати једном, људски роде, да не можеш без природе”

„Схвати једном, људски роде, да не можеш без природе”

У четвртак, 6. јуна, у ужичком Малом парку одржан је програм који примарно промовише читање и завичајно књижевно стваралаштво. Отуда није случајно што је за ову прилику окупљеним суграђанима представљен даровити завичајни дечји песник Михаило Ћуповић (1934–2004), који је деловањем у култури помогао да у Златиборском округу заживи књижевна реч, окупљајући многа угледна песничка имена. Ћуповић је стварао, сакупљао и промовисао народне ерске мудролије. Ерски хумор је прилагођавао за различите прилике, често шалећи се и на свој рачун. Покренуо је књижевне манифестације „Завичајни дани у Мокрој Гори”, „Деца међу нарцисима” и „Турнир духовитости”.

Песме је писао речником сеоске средине, а Љубивоје Ршумовић га је вероватно најпрецизније описао рекавши да је „изворни песник, рекло би се инструмент на коме природа, горштачка, мудријашка, испреда нити поезије. Он пева природно, као што дише, као што живи.”

С обзиром да је сам Ћуповић волео да његове стихове говори позната ужичка глумица Дивна Марић, њему у част окупљеним предшколцима рецитовала је песму „Похвала ђаку”.

Како је циљ пројекта „Књига главу чува” и да постакне суграђане на очување животне средине, „мали” глумци, полазници радионица глумице Дивне Марић, пред бројном вршњачком публиком извели су интерактивну представу рађену по мотивима еколошке бајке „Схвати једном, људски роде, да не можеш без природе”, и на тај начин послали поруку целом свету.

 

   

„На овај начин ми едукујемо децу да је човек такав какав јесте, да је склон да наруши природу, да има своју ћуд, своје мане. Ово је басна у стиху. Ћуповић је, још тада, имао визију и схватио какву треба – кроз овакву причу, овакву тематику – да пошаље поруку. Овде животиње нису зле. Удружују се и доносе одређене одлуке шта треба да ураде.

Режирањем и извођењем ове представе са својом глумачком радионицом дуги низ година, желим да поручим свима, а посебно просветним радницима, да без природе не можемо да живимо, да децу морамо да учимо да воле природу, да што више децу воде у природу, не само на рекреативну наставу, већ и на часове.”

Улоге су тумачили:
Сташа Лакетић – медвед
Искра Милићевић – зец
Нина Арсић – вук
Василија Аћимовић – птица
Маша Глишовић – веверица
Кристина Николић – лисица
Лена Радосављевић – јелен
Реља Кнежевић – човек ловац

Ћуповић нас је стиховима опоменуо и посаветовао:

„Кад одсечеш дрво зелених звезда,
Није то само његов пад.
Срушио си, пријатељу, неколико гнезда,
И заклао један хлад.”

***

„Ако те туга у душу боде, прошетај само поред воде...
Ако си тужан и сетан, кући се вратиш весео и сретан.” 

Програм је водила библиотекарка Маријана Дрндаревић.


Књиге Михаила Ћуповића и других завичајних песника, чекају вас у вашој и нашој библиотеци.
shares
Skip to content