Голубови на штриканој завеси

Голубови на штриканој завеси

     У понедељак, 10. јуна 2024. године у Народној библиотеци Ужице представљена је књига поезије „Голубови на штриканој завеси“, аутора Слободана Ристовића. Књига је изашла у издању Библиотеке Љубиша Р. Ђенић из Чајетине.

    Слободан Ристовић је рођен у Чајетини, а одрастао је у Радљеву код Уба где је и завршио основну школу. Средњошколско образовање је наставио у Ужицу. Аутор је бројних књига песама и прозе. Заступљен je у више антологија, а његово стваралаштво је превођено на више страних језика. Такође пише књижевне и ликовне импресије, есеје, а бави се и духовном тематиком и етно филмом. По збиркама песама „Кућне гује“, „Чемериште“ снимљени су истоимени филмови. Филм „Чемериште“ је до сада добио две Gran pri награде, а приказује се од  2009. године. Члан је удружења писаца Србије од 1991. године и до сада је објавио 16 збирки песама и 6 прозних књига. Његово стваралаштво је вишеструко награђивано разним престижним наградама и плакетама.

    О књизи поезије осим аутора говорили су доцент доктор Раде Вучићевић, а стихове  из збирке „Голубови на штриканој завеси“ казивао је глумац Момчило Мурић. која је између осталог указала и на изводе из рецензије књижевнника Ранка Павловића, апострофирајући посебност у Ристовићевим описима љубави и његову значајност у данашњем свету поезије. Доцент доктор Раде Вучићевић указао је на аутентичност језика којим Ристовић пише, на стихове којима подсећа на неко прошло време и на богатство речи којима су се некада људи једни другима обраћали (на очеве и дедове, мајке и баке, јунаке, на обичне а необичне људе и њихове заклетве и клетве…).

   Ове године се навршило 50 година од званичног почетка Слободановог књижевног рада и када смо упитали аутора шта би поручио младом себи рекао је: „Мали немој да изневериш.“

shares
Skip to content