Одржано књижевно вече Љиљане Шарац

Одржано књижевно вече Љиљане Шарац

Књижевно вече популарне савремене књижевнице Љиљане Шарац започето је биографском видео пројекцијом у Читалишту Народне библиотеке Ужице, у петак 14. 6. 2024.

Љиљана Шарац, по занимању професор српског језика и књижевности, раније се бавила новинарством и ПР-ом. За родно Смедерево је везује и прва књижевна вокација – поезија, за коју је награђена „Смедеревским Орфејем” – традиционалном наградом намењеном завичајним песницима. Књижевни клуб Смедерево 1997. године, објавио јој је збирку Лутка учаурене душе. Живи, ради и ствара у Београду. Ова ауторка савремене српске прозе за осам година објавила је девет веома читаних романа. У њеном опусу су: четири историјска – Опет сам те сањао, Где сам то погрешила, Зид тајни и Златна жила, два љубавна – Старија и Старији, драма Док светац бди и роман за тинејџере Анђео с једним крилом.

Добитница је престижне награде Београдски победник (2019), члан је Удружења књижевника Србије и Књижевног клуба Чукарица. Радо је виђен гост у библиотекама широм Србије и окружењу, где веома успешно представља своја дела.

Историјски романи Љиљане Шарац засновани су на темељном истраживању литературе и простора у ком се радња одвија. „Можемо с пуним правом рећи да је допринос који ова књижевница даје нашој култури сећања на време бурне и славне историје нашег народа велики”, рекла је модераторка Биљана Давидовски, додајући да ауторка савремене српске прозе са невероватном лакоћом „путује кроз векове”.

Књижевница је говорила о рађању идеја за романе и стваралачим поступцима, али и уопште о путу до објаве и промоције књига у Србији. Посетиоци су аплаузима поздрављали занимљива образлагања историјских улога жена, као што је српска деспотица Јерина Бранковић (различито од оног по чему је Проклета Јерина позната у српској народној традицији), Јелени Карађорђевић (познатој као принцеза Јелена Петровна), краљици Теодори и двору деспота Ђурђа Бранковића…

Изван историјског контекста, Љиљана се успешно остварила и у савременим темама. Романи Старија и Старији нису само љубавни, већ обрађују проблеме савремених породица и човека као појединца  у друштву, а са поступцима јунака веома је лако идентификовати се. Роман Док светац бди посветила је обичним људима. Оно што је заједничко овом роману са историјским о којима је говорила је велико временско раздобље приказано веома сликовито.

Она верује у своје идеје, остварује их као и обећања. Тако је из њеног пера настао и роман за тинејџере симболичног назива Анђео с једним крилом који говори о превазилажењу болног искуства тринаестогодишње девојчице – драгоцено штиво за децу и младе, иако га и одрасли једнако читају. Овај роман је плод обећања који је дала својим ученицима, од који каже има велику подршку као писац.

Љиљана каже да слојевитост својих прича открива и даље, у разговору са читаоцима који са нестрпљењем очекују нове наслове и сусрет са увек ведром књижевницом која плени и шири позитивну енергију.

Промоција је одржана у оквиру програма Ера културе.

shares
Skip to content