Младима се у Народној библиотеци Ужице поклања посебна пажња. Уз традиционалне услуге за њих се организују разне интересантне активности. Применом нових технологија креирају се садржаји који се презентују кроз савремене канале комуникације. Креативне иновативне активности чине Библиотеку атрактивним местом  за децу и младе како у физичком тако и виртуелном окружењу .

Едукативне и креативне радионице намењене старијим основцима и средњошколцима реализују се групно или индивидуално у Библиотеци или у школама. Садржај радионица је прилaгођен интересовањима и узрасту тинејџера.

Основци могу научити да:

–  претражују електронски каталог Библиотеке и друге базе података које могу користити за
реализацију наставних активности;

– користе апликације за паметне телефоне преко којих могу претражити фонд Библиотеке;

– користе електронску пошту;

– безбедно користе интернет са посебним освртом на понашање на друштвеним  мрежама;

– програмирају на микробит уређајима;

– користе рачунарску опрему Библиотеке за израду презентација и других едукативно-креативних
наставних и ваннаставнавних активности;

– својим предлозима учествују у набавној политици Библиотеке.

Средњошколци могу да:

– науче како да вреднију и претражују формалне и неформалне изворе информација;

–  користе апликације за паметне телефоне преко којих могу да претражују библиотечке фондове;

– безбедно користе интернет;

– се информишу о пројектима преко којих могу да усавршавају своје средњошколско знање;

– користе рачунарску опрему Библиотеке за израду презентација и других едукативно-креативних
наставних и ваннаставнавних активности;

– својим предлозима учествују у набавној политици Библиотеке.

 У оквиру пројекта Народнe библиотекe Ужице и Удружењa „Колектив Ужице”

Књига главу чува – Ужичка мрежа малих бесплатних библиотека 

представљамо 

 Књиге из области популарне психологије за лични развој младих

за адолесценте и њихове родитеље

 

Крив је мој мозак: све о тајнама чудесног тинејџерског мозга

Никол Морган

„Крив је мој мозакˮ је духовито, аргументовано и занимљиво написано дело посвећено тајнама тинејџерског, али и мозга одраслог човека. Научна сазнања указују да биолошке чињенице утичу на понашање тинејџера, као што је променљиво расположење, поспаност, склоност ка опасним ситуацијама… Дакле, када вам буду зановетали што не устајете из кревета пре ручка или што сте непристојни према професорима, позајмите ову књигу из библиотеке, објасните кратко и јасно да не треба вас да криве, већ – ваш мозак.

Ова књига би требало да вам помогне да нађете своје место под сунцем, да прихватите себе и научите колико вредите. Овај приручник  указује на пут промене снагом воље, менталном хигијеном и променом начина мишљења. Уколико желите да промените навике,  пронађете изворе самопоуздања и љубави према себи.

Одрасла деца емоционално незрелих родитеља: како се исцелити од дистанцираних, хладних или собом заокупљених родитеља

 Гибсон Линдси

Књига пружа кључне увиде у утицај емоционално незрелих родитеља на емоционални и психолошки развој њихове деце. Детаљно се бави карактеристикама таквих родитеља и последицама које остављају на одраслу децу, укључујући ниско самопоуздање и тешкоће у изградњи здравих односа. Нуди практичне савете за превазилажење тих изазова,  постављање граница и изградњу емоционалне независности. Представља драгоцен ресурс за разумевање и превазилажење личних емоционалних баријера, корисна како за појединце тако и за стручњаке у области менталног здравља.

Боље бити ветар него лист: психологија дечјег самопоуздања 

Дубравка Миљковић; Мајда Ријевац 

Књига која ће духовито и мудро, кроз анегдоте, запажања деце и научна становишта родитељима бити путоказ на који начин да својој деци помогну да живе квалитетнијим животом, да контролишу емоције, доносе одлуке, решавају проблеме и постану добри људи.

Моћ подсвести за 21. век: за развијање самопоуздања и самопоштовања

 Џозеф Марфи

„Ми смо сувише често забринути око тога шта други мисле о нама него око тога шта мислимо о самима себи. […] Самопоуздање, осећај који носите у себи да можете да завршите све што замислите, јесте основни елемент и предуслов за испуњен и смислен живот.”

Атомске навике: једноставан и доказан начин за изградњу добрих и прекидање лоших навика

Џејмс Клир

Мале промене или „атомске навике” могу довести до значајних побољшања у различитим аспектима живота, укључујући здравље, продуктивност и лично задовољство. Кроз јасне и конкретне кораке, књига показује како креирати нове, корисне навике и успешно се ослободити старих, штетних образаца понашања. Клир пружа алате и технике које су лако примењиве у свакодневном животу, чинећи процес промене навика једноставним и одрживим.

Психологија успеха 1: Како стећи пријатеље и наклоност људи

 Дејл Карнеги

Kласичан приручник за комуникацију, лични развој и грађење бољих односа са људима. Карнеги користи практичне примере и конкретне савете који су једноставни за примену и могу довести до значајног побољшања у свим аспектима живота. Књига помаже у развијању емпатије, активног слушања и разумевања других, што води до већег личног и професионалног успеха.

Психологија успјеха. Књ. 2, Како заборавити бриге и наћи задовољство у животу

 Дејл Карнеги

Уз помоћ ове публикације можете научити да је непотребно живети са бригама и напетошћу.

„Запамтите, нема никога на овом свету ко је исти као ви! Нема разлога да живите с бригама и нервозом које вас спречавају да уживате у здравом, активном и срећном животу. Престаните да бринете, успорите и једноставно – уживајте!”

Утицај: психологија убеђивања: ново и проширено [оригинално] издање

 Робет Чалдини

Са стручним увидима и примерима из стварног живота, Чалдини открива скривене силе које обликују наше одлуке и поступке. Од уметности реципроцитета до моћи друштвеног доказа, ова књига пружа путоказ за упрезање сила које дефинишу људско понашање. Са убедљивим анегдотама и револуционарним истраживањима, „Утицај“ ће вас опремити алаткама које ће вам помоћи не само да препознате манипулације у свакодневном окружењу, већ и како да придобијете подршку када то не изгледа могуће.

Емоционална интелигенција

 Данијел Големан

Сазнајте како су емоционалне вештине, попут свести о сопственим осећањима, самоконтроли, емпатији и социјалним вештинама, кључне за успешан живот и односе. Големан истиче важност емоционалне интелигенције у свакодневним интеракцијама и професионалном успеху.

Нема оправдања! : моћ самодисциплине

Брајан Трејси

Књига је непроцењив водич за свакога ко жели да побољша своје радне навике, постигне већи ниво личне ефикасности и оствари дугорочне циљеве. „Нема оправдања!” је вредан ресурс за све који теже ка личном и професионалном развоју.

Дете у теби мора да пронађе свој завичај: кључ за решавање (скоро) свих проблема

Штефани Штајл

Штефани Штајл кроз ову књигу води читаоце на пут самооткривања, фокусирајући се на концепт „унутрашњег детета” и његов утицај на наше понашање, односе и емоционално благостање. Кроз практичне вежбе и терапеутске технике, аутор помаже читаоцима да се повежу са својим унутрашњим дететом, препознају старе емоционалне ране и науче како да их залече.

Ојачај самопоуздање: да би ти живот био једноставнији

 Штефани Штајл

Неопходан водич за лични развој. Аутор нуди практичне технике и савете за јачање самопоуздања, објашњавајући комплексне процесе на једноставан и разумљив начин. Књига се истиче својим позитивним приступом и инспиративним причама које мотивишу читаоце да преузму контролу над својим животом и постигну дугорочне позитивне промене.

Мислити, брзо и споро

 Данијел Канеман

„Мислити, брзо и споро” Данијела Канемана представља изузетан допринос психолошкој науци и начину на који разумемо људску природу. Као добитник Нобелове награде за економију 2002. године, мајсторски разоткрива два начина на који наш ум обрађује информације брзо и споро (интуитивно и рационално). Ова књига нуди дубок увид у процесе одлучивања и грешке у мишљењу које често правимо, без обзира на наше најбоље намере.

Пробудите дива у себи

 Робинс Ентони

Глобално признат експерт за постизање изузетних резултата открива своје најмоћније стратегије и методе за управљање сопственим емоцијама, здрављем, односима, финансијама и животом. Објашњава да су први кораци при жељи за променом подизање стандарда и веровање у њихово испуњење, затим промена система веровања и развијање осећаја сигурности.

Моћ садашњег тренутка

 Екарт Тол

Кроз јасно и приступачно писање, аутор објашњава како ослобађање од прошлих траума и брига о будућности може довести до дубљег смисла и задовољства у свакодневном животу. Књига је богата практичним саветима и вежбама које помажу читаоцима да живе свесни садашњег тренутка. Толова учења су једноставна, али дубока, нудећи смернице за превазилажење ега и постизање духовног просветљења.

Највећи трговац

Ог Мандино

Мандино кроз причу о Хафиду, младом трговцу у древном времену, преноси безвремене принципе успеха и самопоуздања. Срочени у десет свитака мудрости, нуде практичне савете за лични и професионални развој. Књига наглашава важност упорности, позитивног размишљања и љубави као кључних покретача у животу.

Када тело каже не: цена скривеног стреса

Габор Мате

„Када тело каже не: цена скривеног стреса” Габора Матеа, стручњака за ментално здравље, истражује повезаност између хроничног стреса и физичког здравља. Кроз приче пацијената и научна истраживања, књига нуди и практичне савете за препознавање и управљање стресом, као и за развијање здравијег односа према себи и својим емоцијама.

На путу ка одраслости: психички развој и психосоцијални аспекти здравља младих

Нила Капор-Стануловић

Ова књига пружа дубок увид у изазове и трансформације кроз које пролазе млади на путу ка одраслом добу. Аутор комбинује психолошка сазнања са практичним саветима која младима помажу да разумеју себе и своје емоције. Кроз низ тема попут самопоуздања, доношења одлука, односа са другима и постављања циљева, ова књига пружа драгоцен водич који може помоћи младима да прихвате своје место у свету.

Интернет генерација: дезоријентисаност деце у дигиталном добу

 Џин М. Твенги

Твенги истражује како употреба интернета и дигиталних уређаја утиче на психолошки развој, ментално здравље и друштвене вештине деце и адолесцената. Кроз анализу актуелних истраживања и трендова, аутор пружа дубоки увид у то како дигитално доба мења начин на који млади размишљају, осећају и комуницирају. „Интернет генерација” је кључни ресурс за разумевање модерних изазова са којима се суочава данашња омладина, пружајући смернице за подршку и заштиту њиховог психичког и емоционалног благостања.

Тинејџери и родитељи: 10 корака до бољих међусобних односа [приручник за родитеље и васпитаче]

 Роџер В. Мекинтајер

Поднаслов књиге говори да је намењена родитељима и наставницима, што је делимично тачно. Истина је да је дело корисно свима онима који раде са децом, али и самој деци – младима!

Тајна

Ронда Берн

„Тајна” истражује моћ позитивног размишљања и закон привлачења, откривајући како наше мисли и ставови могу обликовати стварност. Ауторка користи једноставан и јасан језик како би пренела кључне принципе који су помогли многима да остваре своје циљеве и снове.

Ма, кулирај!: како преживети пубертет: водич за родитеље

Ентони Е. Вулф

Ова књига даје добре савете како да одрасли преживе пубертет, без сталног осећања горчине и напетости. Доктор Волф, радећи тридесет година са тинејџерима и њиховим родитељима, преноси своја искуства и помаже одраслима да разумеју тинејџере.

Како стећи самопоуздање

Норман Винсент Пил

Норман Пил као пионир у области позитивне психологије, вешто комбинује практичне савете са инспиративним причама, чиме омогућава читаоцима да препознају и превазиђу сопствене несигурности. Уз помоћ његових техника научићете како да препознате и искористите своје снаге, како да се носите са неуспесима и како да изградите чврст и позитиван став према животу.

Живети или животарити: психологија успеха

Небојша Јовановић

Ова књига пружа јасне и практичне савете како поставити циљеве и преузети контролу над својим животом. Научићете на који начин да препознате и превазиђете своје несигурности и живите испуњен живот.

Skip to content