Избор књига

Препорука библиотекара

“Не знам. Дјецу дали мени. Како да ратујем с четрдесетак дјечака, човјече. Такав се рат не може добити и не може водити. Пола их не зна руковати пушком. Има момак из Дервенте, плаче двије ноћи заредом. Шта да кажем дјетету? Откуд ја знам што су нас опколили…Ни мени нитко ништа не говори. Као да је капетан неки фактор у војсци. И не знам јесмо ли у рату?”

„Што на поду спаваш” роман је босанскохерцеговачког писца, позоришног редитеља и глумца Дарка Цвијетића, који је путем видео-линка гостовао на недавно одржаним књижевним сусретима „На пола пута”.

То је крвава прича о ратном Приједору и Сарајеву, испричана из перспективе, војника и цивила, мушкараца и жена, оних који су одлучили да оду и оних који су одлучили да остану, „наших” и „њихових”, људи различитих националности који се стицајем околности наизменично налазе у улози крвника и жртве. Роман је, како сам писац каже, спој „факције и фикције”, догађаја који су се десили или су се могли десити.

Ако сте спремни да се суочите са истином да је највећа жртва сваког рата Човек, потражите роман „Што на поду спаваш” у нашој Библиотеци.

 

Skip to content