uzice
pocetna odeljenja vesti preporucujemo usluge zavicajno istorija email

БИБЛИОТЕЧКЕ УСЛУГЕ ЗА ОСОБЕ ОШТЕЋЕНОГ ВИДА
Народна библиотека Ужице је у 2014. години реализовала пројекат „Услуга за све: формирање и развој библиотечких услуга за слепа и слабовида лица“. Пројекат је суфинансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. Аутори пројекта су библиотекарке Душица Мурић и Слађана Марковић.
Набављена је најсавременија опрема: рачунар, скенер , plextalk  апарат  и потребни софтвери (JAWS, Anreader и OCR софтвер Finereader). Да бисмо реализовали  планирану информатичку обуку и  о успешно  одговорили на захтеве ове специфичне групе корисника било је потребно савладати специфичне софтвере. То смо успели уз помоћ фирме  Gloria Ferari doo и инструктора господина Градимира Крагића. 

C:\Users\uy\Desktop\slike telefon dusica\IMG_20141104_163139.jpg
За све заинтересоване полазнике организована је бесплатна информатичка обука.

C:\Users\uy\Desktop\slike telefon dusica\IMG_20141222_131314.jpg

C:\Users\uy\Desktop\slike telefon dusica\IMG_20141015_130212.jpg

Наш програм обуке успешно је савладало 10 полазника. Што представља изузетно велики одазив , ако имамо у виду чињеницу да особе са оштећењем вида имају проблем са самосталним кретањем. Оно што је јако занимљиво то је да за овај програм обуке и даље влада интересовање.
Реализацијом овог пројекта смо успели да особама оштећеног вида помогнемо да лакше превазиђу препреке на које наилазе у домену приступа и доступности информацијама. 
Библиотека за слијепе Црне Горе је препознали наше напоре у раду са  корисницима оштећеног вида и нашој установи  донирала 50 наслова звучних књига. Они су, желели да на овај начин подстакну и друге јавне библиотеке да своје услуге прилагоде особама оштећеног вида.

C:\Users\uy\Desktop\slike huawei\Camera\IMG_20141209_111705.jpg

У 2015. години Народна библиотека Ужице је наставила са пружањем услуга особама  са потешкоћама у читању. Идеје смо успели  да  унапредимо и проширимо  кроз пројекат „Корак ка једнакости“ који у 2015. години суфинансира Министраство културе и информисања. Аутор пројекта је библиотекар  Душица Мурић.

Активности везане за релизацију пројекта  представљене су у Међуопштинској организацији слепих Ужице без чије подршке не бисмо успели да квалитетно одговоримо на захтеве који су пред нама.

http://pasaz.rs/wp-content/uploads/2015/09/DSC_7041-640x428.jpg

Пројекат  „Корак ка једнакости“ НБУ ће реализовати кроз разне едукативне, књижевне и културне активности.
30.09.2015. у Читалишту Народне библиотеке Ужице,  а  у оквиру реализације  пројекта „Корак ка једнакости“  одржано је предавање“Асистивне технологије и особе оштећеног вида“. Предавачи су били: дипл. инг. Небојша Марковић, оснивач фирме Gloria Ferari doo и Градимир Крагић, инструктор за информационе технологије

Поводом Дана града, а у склопу реализације пројекта у Холу Народне библиотеке Ужице биће представљена Тактилна изложба Спомен збирке Павла Бељанског „Додирни и осети“. Изложба представља добар пример прилагођавања уметности и културе особама са инвалидитетом, а уједно и  добар начин  ширења свести у јавности о потребама реализовања оваквих дешавања.