zavicajno
   
архива вести за


4. ОКТОБАР 2015. Одзиви Пауну" 2015  
 

     У недељу, 4. октобра у Рибашевини је одржана 37. по реду књижевна манифестација“Одзиви Пауну“, у славу и сећање на прерано преминулог завичајног песника Пауна Петронијевића (1936-1962).
Манифестацију је организовала Народна библиотека Ужице, уз суорганизацију Удружења грађана „Жупа Лужница“, ОШ“ Миодраг Миловановић“ одељење у Рибашевини, Књижевног удружења „Паун Петронијевић-Рујно“, и МЗ Рибашевина.
“Одзиви Пауну“, су традиционално отворени песмом Добро лето у интерпретацији песникиње Гордане Рогић, и распламсали се бројним  Пауновим стиховима који су ушли у антологије српске поезије двадесетог века, у извођењу основаца из Рибашевине.
На овогодишњим сусретима песника Златиборског округа своје поетско стваралаштво представили су: Милена Чантрак, Светлана Ћурчин, Младомир Кнежевић, Бранка Лазић, Гордана Рогић, а стихове песме Ако Ивана Ршумовића, коју је написао непосредно пред своју такође прерану смрт,  казивао је Радован Павловић.
Вељко Лађевац, млади филозоф и песник овогодишњи је лауреат Паунове награде, за збирку песама Глуварење са Дисом“ .
Посетиоци су могли видети Изложбу „Портрети писаца, песника и духовника“ -  цртежи Мр Обрада Јовановића, академског сликара и редовног проф. Учитељског  факултета у Ужицу.