Дечје одељење

Дечје одељење Народне библиотеке Ужице, као засебан кутак за најмлађе чланове, основано је 1967. године. Примерен је и намењен деци предшколског узраста и ученицима основих школа.

Књижни фонд од око 18000 наслова чине школска лектира, белетристика, сликовнице, 3Д књиге, едукативне друштвене игре, богата збирка стрипова, стручна литература, референсна збирка као и велики број часописа за децу, који  су у слободном приступу.

Организовање педагошко-аниматорских активности (читање књижевних дела, ликовни кутак, изложбе, такмичења у рецитовању) и књижевни сусрети са актуелним дечјим писцима са циљем популарисања књиге и читалачких навикa, само су део активности  овог одељења.

У сарадњи са основним школама и предшколским установама, Дечје одељење дуги низ година организује едукативно-креативне радионице за предшколце и прваке које годишње посети око 1000 малишана.

Током летњих месеци, незаобилазне су и креативне летње радионице, намењене свим члановима Дечјег одељења.

У знак сећања на библиотекарку Ратку Вучковић, од 2018. године, сваког септембра организује се меморијални ликовни конкурс „Мој омиљени књижевни лик“.

Више од десет година, у сарадњи са ОШ „Душан Јерковић“, на Дечјем одељењу организује се новогодишњи маскенбал под називом „На крилима маште“.

Корисницима Дечијег одељења на располагању су три рачунара за претрагу електронских база и израду домаћих задатака.

decje@biblioteka-uzice.rs

Skip to content